Filmski tjedan u Vinkovcima organizira Udruga ljubitelja filma RARE Vinkovci, uz potporu Grada Vinkovaca i Vukovarske srijemske županije. Partneri su Gradski muzej Vinkovci i Dilj NEXE grupa. Filmskim tjednom ove se godine ponovno povezuju Festival dokumentarnog rock filma DORF i Antičke filmske večeri.
Svečano otvorenje 8. Antičkih filmskih večeri najavljeno je za utorak, 18. kolovoza, u 20,30 sati u Lapidariju GMV uz projekciju dva filma: “Posljednji bunar” Filipa Filkovića (2017., Hrvatska) i “Tko bi rekao: Fantazije umreženog svijeta” Wernera Herzoga (2016., SAD). Drugi dan, 19. kolovoza, na programu je predstavljanje rada Gradskog muzeja Vinkovci, Kviz s Moranom Zidar – powered by Klasik TV te dokumentarni film “Čovjek i drvo” Dalibora Platenika (2019., Hrvatska).
U četvrtak, 20. kolovoza, za 20,30 sati u Lapidariju GMV najavljeno je svečano otvorenje 14. festivala DORF uz film “Grace Jones: Bloodlight and Bami”. U istom prostoru u petak i subotu bit će prikazano 6 filmova u regionalnoj konkurenciji od kojih dva imaju svjetsku premijeru u Vinkovcima, a to su makedonski “New York – Hodočasništvo” Slavche Koviloskog i hrvatski film “Erik” Danila Lole Ilića. Uz njih tu su i hrvatski uratci, filmovi “Sonnyboy iz Stubičke Slatine” Alekseja Pavlovskog i “Tusta” Andreja Korovljeva te epizoda serijala “xYUGOx” Pavla Kocanjera te srpski film “Pobjednici su dosadni” Olivere Miletić Čačija.
Proglašenje i dodjela nagrada bit će u Lapidariju u subotu u 22 sata. O najboljem DORF 2020 filmu u regionalnoj konkurenciji odlučit će Tina Šimurina, Leon Rizmaul i Vladimir Šagadin. Nagradu za životno djelo DORF ove godine dodjeljuje Želimiru Babogredcu, glazbeniku, manageru i nagrađivanom producentu. Posebno DORF priznanje za doprinos undergroundu ove godine primit će Igor Hofbauer, strip crtač i ilustrator.
OFF DORF program bit će održan u Hang Loose dvorištu, a najavljeni su: izložb “12 Artplakata”, promocija “Enciklopedije hrvatskog milenijskog rocka”, Slušaonica@Hang Loose, OFF/Vintage sajam rabljene HI-FI opreme…