- Tekst se nastavlja ispod oglasa -

I ove godine policija će provoditi operativnu akciju “Mir i dobro”. Akcija koja je počela danas i završava 8. siječnja provodi se 26. godinu za redom, a pored ostalog cilj joj je smanjenje broja ozljeda uslijed nestručnog, neopreznog i nezakonitog rukovanja pirotehničkim sredstvima u predblagdansko i blagdansko vrijeme. Policija je predstavila i rezultate prošlogodišnje akcije, a ukazali su i na opasnosti od nestručne i nepropisne uporabe pirotehničkih sredstava.

Unatoč upozorenjima policije te nizu preventivnih i represivnih aktivnosti, tijekom prošlogodišnje operativne akcije Mir i dobro od posljedica korištenja pirotehničkih i drugih eksplozivnih sredstava ukupno su ozlijeđene 23 osobe, 7 ih je zadobilo teške tjelesne ozljede, dok je 16 osoba lakše ozlijeđeno. Najmlađa osoba koja je uslijed eksplozije pirotehničkog sredstva u ruci zadobila tjelesne ozljede imala je samo 4 godine.

Uslijed nezakonite uporabe vatrenog oružja došlo je do oštećenja na 4 kuće, 3 automobila i 21 drugog objekta. Tijekom prošlogodišnje akcije Mir i dobro oduzet je 41 komad oružja, 2.121 komad streljiva raznog kalibra, 7 komada eksplozivnih sredstava te 394 komada raznih pirotehničkih sredstava. Međutim, važno je istaknuti da je broj ozljeđivanja tijekom operacije Mir i dobro u sezoni 2018./2019. smanjen za skoro 40 posto u odnosu na prethodnu 2017./2018. godinu.

“Pirotehnička sredstva nisu igračke već eksplozivna sredstva i posebno apeliramo na roditelje da ne kupuju pirotehnička sredstva djeci i ne daju im da ih koriste sami i bez nadzora jer ne postoji “dječja pirotehnika”. Posebno treba voditi računa se pirotehnika ne koristi u blizini škola, bolnica i sličnih ustanova, kao i u blizini životinja”, ističu u policiji. Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja pak poručuju da će ravnatelji osnovnih i srednjih škola idući tjedan pred božićne blagdane organizirati edukaciju djece po pitanju korištenja pirotehnike.

Podsjetimo, Zakonom o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja određena je novčana kazna od 1.000 do 3.000 kuna za roditelje i skrbnike djece koja upotrijebe pirotehnička sredstva. Pirotehnička sredstva 1. kategorije smiju koristiti djeca starija od 14 godina dok pirotehnička sredstva 2. i 3. kategorije, koja u sebi imaju veću količinu eksplozivnih tvari, smiju koristiti osobe starije od 18 godina.

Nadalje, zabranjena je nabava, prodaja i uporaba petardi i redenika iz kategorije F3, a također u skladištima kao i u prodaji na hrvatskom tržištu ne smije se naći pirotehnika koja na sebi nema oznaku CE. Iznosi novčanih kazni za nepoštivanje odredbi Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja iznose od 1.000 do 15.000 kuna za fizičke osobe te 1.000 do 80.000 kuna za pravne osobe. Pravne osobe i obrtnici koji prodaju pirotehniku djeci mlađoj od 14 godina mogu biti novčanom kaznom od 10.000 do 30.000 kuna. Pirotehnička sredstva 2. i 3. kategorije smiju se prodavati od 15.12.2018. do 1.1.2019., a upotrebljavati od 27.12.2018. do 1.1.2019.