Kontaktirajte nas

Glazba

Peter Gabriel – Shaking The Tree (1990.)

Objavljeno

-

Peter Gabriel (Shaking The Tree, 1990) [cover]Odmah na početku ove priče treba istaknuti subjektivnost prema ‘glavnom akteru’ – meni osobno jednom od najdražih likova sa šarene rock scene. Svoju karizmatičnost, istaknutu kroz zabavne, teatralne, a ujedno i originalne scenske nastupe s bivšom grupom Genesis, kao i svoju nedvojbeno prepoznatu autorsku originalnost – u samostalnoj karijeri sveo je na najpošteniji (ali zato i najteži) način, a to je direktni, jednostavni odnos iskazivanja svojih emocija, stremljenja i glazbenih vizija (uz ‘malu’ pomoć svojih glazbenika) publici, a da pri tome nije izgubio ništa od svoje lukrativne prošlosti – naprotiv!!

Riječ je, dakle o Peteru Gabrielu, frontmanu nekoć slavnih Genesisa, glazbeniku sasvim specifičnog glasa i neobičnog glazbenog opusa, sasvim sigurno jednom od najoriginalnijih i najosebujnijih autora progresivne glazbe. Svoju samostalnu karijeru gradio je na sličnim načelima kao što su to radili Bowie i Eno. Okružen relevantnim imenima (Phil Collins, Robert Fripp, David Rhodes, Daniel Lanois, Steve Lillywhite, Tony Levine, Manu Katche, P.P.Arnold, Kate Bush…), primjenjujući višegodišnje zanimanje za world music, kao i za suvremenu glazbenu tehnologiju – stvorio je (prije nikad viđen na rock albumu) pomalo stravičan mix  ambijentalne etno glazbe, s naglašenim ritmom afro udaraljki i napjeva. Reprezentativni uzorak može se pronaći u skladbi ‘Biko’, posvećenoj poznatom južnoafričkom borcu za crnačka prava, i u ‘Shaking The Tree’.

Transformacija njegove glazbe imala je inverzibilni smjer – iz crnog se pretvorio u bijelog labuda, iz dramatično čudnih uradaka i stihova poklonio je svijetu blaže forme začinjene viđenjima svakodnevnice, ljudske patnje i sreće, ljubavi i zlobe.

Pomalo razočaran sve većim obvezama koje show bussines nameće akterima s etabliranim statusom, na vrhuncu karijere Genesisa odlučno je kazao NE takvom načinu života. I dok je njegova bivša grupa gotovo bezbolno premostila njegov odlazak pronalaženjem novog vokala u svom bubnjaru Phil Collinsu, za Gabriela se nije čulo skoro dvije godine. Tada 1977. godine izlazi prvijenac jednostavnog naziva ‘Peter Gabriel I’. Album je sadržavao jednu od njegovih najboljih skladbi pod nazivom ‘Solsbury Hill’ u kojoj se pod krinkom folk–pop pjesme, obračunao sa razlozima svog odlaska iz Genesisa.

Peter Gabriel (Shaking The Tree, 1990) [St1]

S albuma vrijedi istaknuti blues uradak ‘Waiting For The Big One’ i  himničnu ‘Here Comes The Flood’, pomalo na tragu radova iz Genesisa, a koju je u kasnijim izvedbama pretvorio u piano / vokal izvedbu.
Drugi album je, već pogađate, imao naziv ‘Peter Gabriel II’. Svjetlo dana ugledao je godinu dana kasnije u odnosu na prvijenac i u suradnji s Robertom Fripom (King Crimson) bio je podosta mračnije obojen, s tragovima eksperimentalne glazbe. Vrijedi izdvojit skladbu ‘On The Air’.

Treći album ‘Peter Gabriel III’ izišao je 1980. godine, ustoličivši možda i njegov prvi hit, skladbu ‘Games Without Frontiers’ nastalu uz vokalnu ispomoć Kate Bush. Svakako treba izdvojiti i ‘I Don’t Remember’ i već spomenutu ‘Biko’. Album je raskošno produciran od strane Lillywhitea, s naglašenim udaraljkama, te je trajno nagovijestio njegovu orijentaciju prema world music.

Na istom tragu je i album iz 1982., ‘Peter Gabriel IV’ (u SAD je izišao pod nazivom ‘Security’). Uspješno je spojio sve postulate glazbe ‘trećeg svijeta’ s poznatim rock formama, a naglašen primjerak toga je pjesma ‘Shock The Monkey’.

Svakako treba istaknuti njegove zasluge u utemeljenju WOMAD-a, najvećeg svjetskog world music festivala.
Da je Gabriel oduvijek bio na ‘ti’ sa stvaranjem dobre glazbe nije tajna, no 1986. godine na albumu pod nazivom ‘So’ predstavio je svoje možda najjače adute: dobre, čiste, prepoznatljive i pamtljivije glazbe kroz sljedeće uratke, koji predstavljaju sukus njegove karijere, a to su: ‘Red Rain’, ‘Sledgehammer’, ‘Don’t Give Up’ i ‘Mercy Street’.

Teška, nadasve uvjerljiva balada ‘Mercy Street’, začinjena diskretnim klavijaturama i pulsirajućim basom u prvom planu, stvara osjećaj potpune omađijanosti i prisiljava vas da se poput kobre gibate u njenom ritmu. Pjesma je inače posvećena američkoj pjesnikinji Anne Sexton.

Himnička, depresivno-proročka, aranžerski besprijekorna ‘Red Rain’ jedinstveni je i neponovljivi biser njegovog cjelokupnog opusa, opet s istaknutim basom i udaraljkama i vizionarskim stihovima.

Pravi megahit bila je ‘Sledgehammer’, pjesma u kojoj je na majstorski način spojio funk i ritmove afričkih plemenskih napjeva.

Peter Gabriel (Shaking The Tree, 1990) [St2]

Melankolična laganica ‘Don’t Give Up’ je u dvoglasju s Kate Bush bila pun pogodak. Suradnja na ovom albumu proširila se i na senegalskog pjevača Youssoua N’Dourua u pjesmi ‘In Your Eyes’, te na Laurie Anderson u pjesmi ‘This Is The Picture’, a koju je uvrstila na svoj album ‘Mister Heartbreak’.
Album je inače osvojio prestižnu nagradu Grammy te je ostvario visoku nakladu. Iako je za istog sam Gabriel maksimalno kritički kazao da predstavlja krasnu ljušturu bez posebnog značaja – album ‘So’ je ipak album koji oduzima dah, te je ujedno i uvod u kasnije izvrsne uratke.

Dakle recenzija kompilacije ujedno je i zahvalan, ali i nezahvalan posao. Zahvalan iz razloga što pruža uvid u širi spektar interesa i glazbenih izražaja autora, a s druge strane ne pruža pravi uvid u eventualni koncept ili projekt samostalnog albuma. No u ovom slučaju, ova kompilacija je stvarno sve najbolje što je Gabriel uradio u svojoj originalnoj, bogatoj i nadasve uspješnoj karijeri. [SoundGuardian, 2011]

Izdavač: Virgin EMI / Real World, 1990/2014.

PETER GABRIEL: RED RAIN [1986]

Glazba

23.7.1996. | The Black Crowes: Three Snakes And One Charm

Objavljeno

-

Napisao/la

    223 pregleda

Foto: Ian Dickson / Getty Images

Three Snakes And One Charm” četvrti je studijski album američkog blues rock banda The Black Crowes, objavljen na današnji dan, 23. srpnja 1996. godine.

Album “Three Snakes And One Charm” je donio novi hit “Blackberry” koji se vrtio i na radijima i MTV-ju.

Ipak, ono po čemu će se pamtiti to razdoblje benda svakako je turneje “Amorica Or Bust” 1995. godine, kada je međusobna netrpeljivost dosegla vrhunac, budući da da su svađi bila i braća Robinson, Chris i Rich. “Jednostavno smo se mrzili”, izjavio je Rich u jednom intervjuu. “Iako je to normalna faza kroz koju bend valjda mora proći. Bilo je tu puno emocija i frustracija i svi su si išli na živce. Skoro smo se razišli, ali smo ipak smogli snage i krenuli dalje.”.

U takvom ozračju je počeo nastajati album “Three Snakes And One Charm” i za razliku od prethodnika vrijeme stvaranja je bilo puno dulje od prethodnih (primjerice “Southern Harmony And Musical Comapnion” je snimljen za samo osam dana), uz maksimalno korištenje dana za odmor, mada su kasnije članovi banda rekli kako im on najvjerojatnije nije ni bio potreban. Jednostavno su željeli promijeniti proces stvaranja.

Prateća turneja uključivala je i ljetno izdanje Furthur festivala 1997. gdje su nastupili zajedno s Ratdogom, Bruceom Hornsbyjem i drugima. Tijekom tog razdoblja, bend u raspadanju je snimio album nazvan “Band”. Gitarist Marc Ford je uskoro izbačen iz benda, a basist Johnny Colt je malo poslije sam napustio grupu. To je bio kraj za postavu The Black Crowesa odgovornu za prethodna tri albuma. Neobjavljene pjesme “Tall” i “Band” pojavit će se 2006. godine na izdanju naslovljenom “The Lost Crowes”.

Album “Three Snakes And One Charm” je producirao Jack Joseph Puig s kojim su The Black Crowes započeli suradnju na prethodnom albumu “Amorica”. Pokazat će se da im je to ujedno bila i posljednja suradnja. Album je u Americi dosegnuo 15. a u Britaniji 17. mjesto top liste albuma.

Popis pjesama: 1. Under A Mountain | 2. Good Friday | 3. Nebakanezer | 4. One Mirror Too Many | 5. Blackberry | 6. Girl From A Pawnshop | 7. (Only) Halfway To Everywhere | 8. Bring On, Bring On | 9. How Much For Your Wings? | 10. Let Me Share The Ride | 11. Better When You’re Not Alone | 12. Evil Eye

Nastavi čitati

Glazba

Trokut: Kabukijev remix i ljetna turneja s doajenima jazza

Objavljeno

-

Napisao/la

    204 pregleda

Foto: Trokut press | Rika Muzika

Electronic jazz petorka Trokut nakon prošlogodišnjeg prvijenca “Shapeless” objavljenog za rastućeg izdavača Rika Muzika izbacila je svoj prvi remix u suradnji s renomiranim njemačkim producentom Kabukijem. Predvodnik nove generacije electronic jazza donosi ljetni remix “Memories Pt. 2” koji širi granice hvaljenog debija.

Završna pjesma sa “Shapelessa” vapila je za nastavkom, a dobila ga je u remixu što pronosi zvuk topline i nade, ali i dozu čežnje. Remix dolazi u trajanju dovoljnom za pakiranje ljetnih uspomena nostalgičnim soundtrackom jazz elektronike iz radionice genijalca koji u svojim produkcijama stapa hip-hop, jungle i UK bass.

Kabuki

O “Memories Pt. 2” sam Trokut naglašava kako “odražava našu ljubav prema stapanju različitih elemenata iz jazz izričaja s različitim elementima elektronske glazbe”, čime se mlada hrvatsko-slovenska petorka i njemački producent pokazuju kao uspješan match.

Pjesmu novog ruha i formata idealnog za ljetna radijska poslijepodneva prati i videospot iz maštovite radionice vizualnog umjetnika Ḍĭe Zoone (Branimir Štivić), koji stoji iza vizuala bendova poput nemanje i Porta Morta.

Trokut ovom suradnjom potvrđuje silovit uzlet u glazbenom svemiru u iznimno nepredvidljivo vrijeme za stvaranje. Da uspješno odgovaraju globalnim izazovima pokazuje i turneja u sklopu koje dijele pozornicu sa svjetskom legendom jazza Avishaijem Cohenom na 62. Jazz festivalu Ljubljana.

Trokut možete čuti uživo na ljetnoj turneji 2021.

27.7. – ViKA, Virovitica

29.7. – 62. Jazz festival Ljubljana, Ljubljana

12.8. – Lastovo – Otok glazbe, Lastovo

24.8. – Festival Jeff, Kopar

25.8. – Tramonto, Krk

28.8. – Muzej vučedolske kulture, Vučedol

2.9. – Muzika Eklektika, Kulturni center Janeza Trdine, Novo Mesto

Nastavi čitati

Glazba

Zagrebačko-riječki nezavisni bend Bonaster objavili i svoj peti singl “Isti krug”

Objavljeno

-

Napisao/la

    205 pregleda

Foto: Bonaster promo

Bonaster je objavio novi singl, 5. po redu naziva “Isti krug” koji govori o samoći, depresiiji i borbi sa svakodnevnom rutinom, a glavni stih pjesme inspiriran je knjigom Žarka Lauševića “Godina prođe, dan nikad”.

Pjesma je snimljena u studiju United POP u Zagrebu kao završni ispit polaznika akademije za audio inženjering, dok su miks i master rađeni u suradnji s Mark Mrakovčićem poznatim glazbenim producentom hrvatske alternativne scene. Glavnu ulogu u spotu glumi Saša Blažeković, a snimanje, produkciju i montažu potpisuje BozooArt.

Bonaster je nezavisni zagrebačko-riječki bend koji se okupio u originalnoj postavi 2018. godine nakon 20-ak godina neaktivnosti. Bend je do sada je objavio 5 pjesama od koje su najzapaženije Solar wind obrada pjesme Le Vent Nous Portera francuske grupe Noir Desir i prvi singl Dobar zvuk koji je ušlao u finale nagrade Mladena Mladenovića 2019. godine.

Članovi benda su: Lovro Mračić – vokal i gitara, Neven Fabijanić – gitara, Jurica Štiglić – bas i Goran Zubak – bubnjevi.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 12 minuta

Periska nije suvenir!

Zbog pojave smrtonosne zaraze koja je zahvatila populaciju plemenite periske u cijelom Mediteranu, pa tako i u Jadranskom moru, Ministarstvo...

Vijestiprije 13 sati

DIH PANNONIA uvršten u bazu potpuno operativnih DIH-ova Europske komisije

Digitalni inovacijski centar DIH PANNONIA, sa sjedištem u Vinkovcima, čiji konzorcij obuhvaća 15 partnera i čiji je nositelj i koordinator...

Aktualnoprije 14 sati

Kino pod zvijezdama

Ovoga srpnja, u sklopu svog Ljetnog programa, Hrvatski dom Vukovar po prvi put organizira Kino pod zvijezdama, koje je besplatno...

Aktualnoprije 15 sati

EU digitalne Covid potvrde od danas vrijede 270 dana

Od danas EU digitalne Covid potvrde o cijepljenju vrijede do 270 dana te se njihov status može provjeriti i u...

Aktualnoprije 16 sati

Hrvatski savez slijepih: Apel medijima zbog pogrešnog oslovljavanja

Hrvatski savez slijepih danas je uputio apel medijima zbog pogrešnog oslovljavanja. “Potaknuti učestalim napisima u raznim medijima, Hrvatski savez slijepih...

Aktualnoprije 17 sati

Od ponedjeljka strože mjere na Jadranu

Za dio Hrvatske od ponedjeljka na snagu stupaju strože epidemiološke mjere, u pet županija, Novalji, Senju i Karlobagu broj okupljenih...

Aktualnoprije 19 sati

Novi sport na vinkovačkoj Banji

U Vinkovcima danas započinje lijepa sportska priča koja će, nadamo se, imati isto tako lijep i sretan epilog. Naime, Viinkovčanin...

Aktualnoprije 19 sati

U Hrvatskoj 176 novozaraženih

U Hrvatskoj je zabilježeno 176 novih slučajeva koronavirusa, a u prvih pet dana ovoga tjedna zabilježen je porast novozaraženih za...

Najčitanije