Danas, 10. travnja, u školama diljem Hrvatske provodi se projekt pod nazivom “Pješice u školu”. Riječ je o zajedničkom organiziranom pješačenju učenika i nastavnika, kako bi se na takav način razvijala svijest o važnosti pješačenja u svakodnevnom životu.

Dan akcije protiv prometa usmjeren je protiv stalnog povećanja kopnenog i zračnog prijevoza koji koristi naftu kao gorivo, onečišćuje okoliš i pridonosi efektu staklenika. Na to je upozorila udruga za zaštitu okoliša ASEED Europe iz Nizozemske 1996. godine te se ustalilo, da se svake godine na taj dan, organiziraju akcije protiv loše i neodržive prometne politike, na lokalnoj i na globalnoj razini.

Dječji vrtić “Bajka“ tom prigodom poziva svu djecu i roditelje da u vrtić dođu pješice, biciklom, romobilom, skate-om, rolama i drugim načinima koji ne zagađuju okoliš, a i pokreću nas te čine zdravijima.

Pozivaju roditelje da upute djecu da promatraju okoliš na putu do vrtića i obrate pažnju na nepravilno odbačeni otpad. Da povedu s njima razgovor o odgovornosti pojedinaca za uočavanje kao i ispravno prijavljivanje divljih odlagališta otpada. Važno je i upoznati ih sa Zelenim telefonom, ali i podsjetiti na sigurnost.

U  vrtiću će ovaj dan provesti u razgovorima o eko svijesti, provođenju vremena na zraku u igri, skakanju, trčanju, plesanju, šetnjama…