Hrvatski sabor kulture objavio je rezultate ovogodišnjeg književnog natječaja za 39. Susret hrvatskih zavičajnih književnika. U odabranom društvu našla se i pjesnikinja Larisa Janičev-Stojanović.
Na ovogodišnjem književnom natječaju HSK-a, sudjelovalo je 110 autora s čak 430 književnih djela: 358 poetskih radova, 53 prozna rada i 19 dramskih djela na štokavskom, kajkavskom i čakavskom narječju. Prosudbeno povjerenstvo djelovalo je u sastavu: Miroslav Mićanović, književnik, dr. art., dr. sc. Mira Muhoberac, teatrologinja, kazališna kritičarka, akademska dramaturginja i redateljica te Dorta Jagić, pjesnikinja i spisateljica. Pročitavši sve radove Povjerenstvo je odabralo sudionike 39. Susreta hrvatskih zavičajnih književnika: 30 u kategoriji poezija, 16 u kategoriji proza i 7 u kategoriji drama. Među 30 odabranih poetskih radova je i pjesma “Dunavska” Larise Janičev-Stojanović. Veliko je to priznanje, ističe autorica, koja, kako kaže, kada o Dunavu piše uvijek je u mislima u Vukovaru, na starom drvenom flosu kod Doma tehnike.
“O Dunavu pišem. S Dunavom dišem. Grlim ga. A, kada to činim, uvijek sam, u mislima, na ovome mjestu. Ovo je mjesto čarobno i za njega me vežu, samo, najljepše uspomene. I tako, moja “Dunavska” na ovogodišnjem Hrvatskom saboru kulture, na 39. Susretu hrvatskih zavičajnih književnika, ušla među odabrane. To je najveće priznanje, za jednog autora, u amaterskom pjesništvu u RH. Stoga, 27.6 2020. pronijet ću, s ponosom, ime Borova naselja i Vinkovaca kroz Zagreb i Hrvatsku”, poručila je u objavi na svojoj FB stranici Larisa Janičev-Stojanović, umirovljena dočasnica 5. gardijske brigade, rođena u Vukovaru, a Vinkovčanka već 28 godina.
Hrvatski sabor kulture organizira Susret hrvatskih zavičajnih književnika uz materijalnu potporu Ministarstva kulture, a 39. Susret, zbog posebnih okolnosti uvjetovanih koronavirusom, po prvi put bit će održan u online izdanju. Virtualno 39. izdanje Susreta hrvatskih zavičajnih književnika bit će održano putem ZOOM platforme u subotu, 27. lipnja s početkom u 17,00 sati, a organizatori pozivaju sve odabrane autore, kao i sve ljubitelje pisane riječi da im se pridruže u virtualnom svijetu stihova, kratkih priča i dramskih situacija proizašlih iz pera hrvatskih zavičajnih književnika
Tko su od opdabranih autora ovogodišnji laureati – dobitnici plaketa za književno stvaralaštvo HSK-a te dobitnici pohvala i priznanja, bit će objavljeno tijekom samog Susreta.