19 C
Vinkovci
Srijeda, 19. lipnja 2024.

Pjesmom, plesom i nošnjama obilježen 70. rođendan KUD-a Šumari

Više od autora

- vl promo-

Velikom svečanošću i koncertom u sportskoj dvorani Lenije obilježen je 70. rođendan Kulturno umjetničkog društva Šumari. Ovo društvo početak svog djelovanja bilježi od 1952. godine, a ovim jubilejom svakako se upisao u anale kulturno umjetničkih društava.

Što reći, 70 godina prošlosti, hvala Bogu. Puno je to godina, ali nismo starci, gledamo ovu mladost oko nas i to je budućnost našega KUD-a. Na nama je da osmislimo budućnost, privučemo što više mladosti te da afirmiramo u ovoj tradicijskoj kulturi. Godine su nezaustavljive, ali evo hvala Bogu mi smo ih nanizali. Bilo je tu puno trenutaka, hvala svim generacijama koje su uložile svoj trud. Bilo je tu gadnih vremena, kao što je bilo za vremena Domovinskog rata i gospodarskih kriza, no svaka generacija ostavila je svoj trag. Čekamo 100 godina s veseljem”, sretno je rekao Krasnodar Sabljić, predsjednik KUD Šumari i voditelj uprave Šuma Vinkovci.

Nedavno je snimljen i objavljen najavni spot za slavljenički koncert Šumara, a upravo se u njemu mogao vidjeti slavonski duh protkan jednom velikom tradicijom. U Šumarima danas djeluje 7 sekcija. Sve započinje s dječjim ansamblom, kojega čine mlađa i starija dječja skupina. Zatim, slijede prvi ansambl, tamburaški orkestar starijih članova s vokalnim solistima, tamburaška škola, tamburaški orkestar prvom ansamblu, veterani te ŽPS Šumarice.

Vinkovački Šumari čuvari su naše kulturne baštine i tradicije te su već 7 desetljeća s istom strašću i požrtvovnošću rade na tome da na najbolji način promoviraju naše običaje. Možemo biti ponosni što je mnoštvo Vinkovčanki i Vinkovčana bili članovi Šumara te su svojim radom postigli to da ovaj KUD bude prepoznatljiv na nacionalnoj razini, a možemo ga nazvati i sinonimom tradicijskih vrijednosti. Moram se zahvaliti svim Šumarima koji na najbolji način prezentiraju naše tradicijske vještine te svijetu svojim plesom, folklornih vještinama i nošnjama pokazuju ljepote Slavonije i naše domovine”, riječi su Josipa Romića, zamjenika gradonačelnika Vinkovaca.


Šumari su od početka ove godine ubilježili veliki broj gostovanja i nastupa, a kruna svega bilo je putovanje u Meksiko, gdje su predstavljali vinkovačke, slavonske i hrvatske običaje.

Na današnjem svečanom koncertu nastupile su sve sekcije Šumara, ali i gosti, odnosno članovi MPG Lipa i HKUD Petar Zrinski iz Vrbovca. Glavni koncept današnje večeri bio je „Manje priče, više plesa” putem kojega su se u 3 plesna spleta bez najava uspjele spojiti po tri koreografije. Također, prikazao se široki opus plesa i nošnji iz svih dijelova Hrvatske.

KUD Šumari su jedan od najstarijih kulturno umjetničkih društava u našoj županiji, nastao je entuzijazmom šumara iz tog vremena. Održao se do dan danas, uz puno odricanja svih onih ljudi koji su godinama vodili ovaj KUD, koji su u njima plesali te pomagali na bilo koji način. Oni su uvijek bili vezani uz Hrvatske šume, uvijek je bio jedan integrirani dio Hrvatskog šumarskog društva. U zadnje vrijeme KUD je dosta aktivirao svoje djelovanje, ima nekoliko inozemnih ekskurzija u kojima su u velikoj mjeri pripomogle Ministarstvu kulture, gradu Vinkovcima te Vukovarsko-srijemskoj županiji, a upravo oni izdvajaju sredstva za očuvanje tradicije i kulture našeg čovjeka”, zaključio je Damir Dekanić, župan Vukovarsko-srijemske županije.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno