- Tekst se nastavlja ispod oglasa -
Protekli vikend planinari PD “Frankopan” Rokovci – Andrijaševci odazvali su se pozivu planinara iz PD “Tajan-Lisac” Zenica i sudjelovali u njihovom tradicionalnom “Decembarskom planinarskom sijelu- druženju”.
Planinari iz Slavonije, uz “Frankopan” bili su tu i HPD “Belišće” i HPD “Bršljan- Jankovac” iz Osijeka, subotnje jutro iskoristili su za uspon na jedan od vrhova planine Lisac, istoimeni vrh Lisac(1302 m).

Lisac je planina u općini Zenica. Nalazi se na sjeveru Zeničke kotline. Najviši vrh Liskovača nalazi se na 1348 metara nadmorske visine. Dugo se smatralo da je vrh Jelina (1311 m) najviši vrh. Dolina rijeke Bosne koja teče istočno odvaja ju od planine Vepar. U narodnoj predaji, imali su priliku saznati Slavonci, te su dvije planine nekoć bile jedna planina sve dok se braća blizanci, koji su dotad živjeli u slozi, nisu teško posvadili i svađa je okončala smrću obojice. Planina se od žalosti razdvojila na dva dijela između kojih je potekla rijeka od suza. U predaji je grob jednog brata na planini Liscu, a drugog na planini Vepru. Prema predaji zavađena će braća oživiti i pomiriti se. Kad se pomire, Vepar i Lisac opet će biti jedna planina, a čim se to dogodi jezerske vode poteći će uzvodno i “vratit će se potop”.
Zeničko društvo ime je dobilo po planini Lisac i susjednoj planini Tajan, a postoji više od 70 godina.
A iz PD “Frankopan” i dalje pozivaju sve zainteresirane za planinarenje s ovim društvom da kontakt potraže ne na www.pdfrankopan.com, Facebook profilu, kod predsjednice društva Dragice Šibenik 099/516-1427, u pivnici “The White Boar” u Andrijaševcima ili preko nekog od članova društva.
Ove godine PD “Frankopan” ima u planu još dva izleta, a za iduću godinu u ponudi je preko 70 izleta.