9 C
Vinkovci
Četvrtak, 29. veljače 2024.

Plastična morska kornjača uskoro u Iloku

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

U Iloku, na zelenoj površini u Staroj jezgri, od 7. do 18. lipnja bit će postavljena plastična kornjača „Plastic Sea Turtle“, piše Radio Ilok. Napravljena je od otpada, a njezin cilj je podići svijest o zagađenju okoliša plastikom.

Nakon Varaždina i Vukovara, u ponedjeljak 7. lipnja poznata plastična kornjača dolazi u Ilok. Doček je organiziran u 14 sati, ona će se u najistočnijem gradu zadržati do 18. lipnja, nakon čega putuje dalje. U dočeku će sudjelovati djeca osnovnih škola i vrtića s područja Iloka koja će sa svojim nastavnicima i odgojiteljima održati kratke edukativne radionice vezane za brigu o okolišu.

Plastična morska kornjača, „Plastic Sea Turtle“, ima dimenzije 6,90 x 6,20 m, a napravljena je od plastičnog otpada prikupljenog s dna jezera, rijeka i mora. Izgradili su ju mladi nadareni studenti Umjetničke akademije u Zagrebu, pod vodstvom umjetnice Manuele Pauk, a izložbu s ovom instalacijom pokrenuli su s ciljem podizanja svijesti i slanja snažne poruke o zagađenju koje uzrokuje plastika.


Izložba je zamišljena kao otvorena turneja po hrvatskim gradovima kojom se želi ukazati na dva problema.

Prvi i jedan od ključnih ekoloških problema jest zagađenje mora, rijeka i jezera plastikom, a drugi problem je što morske kornjače, jedna od najugroženijih životinjskih vrsta, stradavaju od gušenja plastikom. Zbog toga je uloga Svjetske organizacije za očuvanje oceana, mora, rijeka i jezera (OACM) fizičko smanjenje količine plastičnog otpada u morima, rijekama i jezerima, čemu bi i mi svi trebali težiti.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno