Premijer Andrej Plenković na današnjoj sjednici Vlade komentirao je odluku Europske komisije o dodjeli 10,013 milijardi eura Hrvatskoj za obnovu gospodarstva. Plenković je dokument Europske komisije okarakterizirao kao izrazito važan gospodarski dokument, kazavši da je on plod intenzivnih konzultacija i pregovora.

„Svi dokumenti će nam omogućiti da sve što smo činili u proteklih dva i nešto mjeseca, sve što je Vlada učinila za spas radnih mjesta, premošćivanje ove situacije, a dali smo i nismo uzeli poreze. Veće od ovoga u hrvatskoj povijesti neće se pamtiti“, poručio je Plenković te dodao kako ovaj dokument za Hrvatsku donosi alokaciju od 10,013 milijarde eura: „Govorimo o ogromnom iznosu sredstava u iduće četiri godine. Od toga 7,36 milijardi su bespovratna sredstva plus mogućnost uzimanja zajmova na dobrovoljnoj bazi, povrh onoga što će ići kroz višegodišnji financijski okvir“.

Rekao je kako je napravljen plan izmjene privremene odluke o zabrani granice za državljane niza zemalja, Sloveniju, Mađarsku, Austriju, Češku, Slovačku, Estoniju, Latviju, Litvu, Poljsku i Njemačku. Hrvatska se otvara za turizam, a lista zemalja čijim će državljanima biti omogućen ulazak u Republiku Hrvatsku će se proširiti.

Više o tome kazao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. “Građani tih zemalja ulazit će slobodno, uz epidemiološku kontrolu i pridržavanje preporuka epidemiološke struke. Na ulasku će se uzimati njihovi podaci kako bi se pratilo njihovo kretanje u Republici Hrvatskoj. Preporučujem strancima da svoje podatke prije ulaska dostave na web-stranicu entercroatia.mup.hr koja je pokrenuta već danas pa će zadržavanje na graničnom prijelazu biti nepotrebno jer će policija već imati podatke u svojem sustavu”, objasnio je.  Stranica je danas dostupna na engleskom i hrvatskom jeziku, a u sljedećim danima bit će prevedena na još desetak europskih jezika.

Premijer Plenković najavio je i podizanje naknade za roditelje djece s poteškoćama na 4.000 kuna te Prijedlog uredbe o dopunama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi prema kojem će učenici nižih razreda lakše i bez ponavljanja razreda moći završiti školsku godinu. “Time će se osigurati prolazak učenika u više razrede. To je napor Vlade za sve učenike koji su se našli u ovoj situaciji”, objasnio je.

Ovu odluku objasnila je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak. “Što se tiče viših razreda u osnovnoj školi i razreda u srednjoj školi, oni dobivaju veće mogućnosti za ispravljanje ocjena i prolaz školske godine”, objasnila je Divjak i dodala da su prijedlogom predviđena tri ljetna roka za popravljanje ocjena i mogućnost popravljanja četiri negativne ocjene, za razliku od dosadašnjih dvije i prolaska školske godine.