Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja obilježava se danas, na dan kada je vojno-redarstvenom akcijom “Oluja” prije 25 godina oslobođen Knin, dotadašnje središte i simbol srpske pobune. “Oluja” je uz “Bljesak” ključna akcija koja je osigurala kraj Domovinskog rata.

Proslava u Kninu ove se godine održala u smanjenom opsegu zbog epidemioloških mjera suzbijanja širenja koronavirusa. Zbog tih je mjera broj uzvanika ograničen, određena fizička distanca, a prostor na kojem se održao službeni dio proslave bio je ograđen.

Premijer Andrej Plenković poručio je da pijetet treba iskazati prema svakoj nevinoj žrtvi, bila ona hrvatska, srpska ili druge nacionalnosti, a isto se očekuje i od hrvatskog društva, osobito predstavnika Srba, koji također trebaju jasno osuditi sve zločine nad Hrvatima.

“Kao zemlja koja je pobijedila u nametnutnom ratu, žalimo zbog svih civilnih žrtava, ne samo Hrvata, nego i Srba. Žalimo i za žrtvama ratnih zločina počinjenih s hrvatske strane, svaki takav čin je bolan, ružan ožiljak na pravednom licu Domovinskom ratu. Naša je pobjeda u Oluji obila traumatična za mnoge hrvatske Srbe. Hrvatska je osigurala velik napor da osigura povratak onih Srba koji su se htjeli vratiti, ali mora se još toga napraviti. Brojni hrvatski Srbi su sve vrijeme rata dijelili sudbinu svojih hrvatskih sugrađana, a mnogi su bili i branitelji. Važno je da hrvatski Srbi u Oluji ne vide samo egzodus, nego i kraj rata.”, rekao je premijer Plenković.