6 C
Vinkovci
Nedjelja, 27. studenoga 2022.

Plenković: svi moramo biti odgovorni kako bismo zaustavili širenje epidemije

Više od autora

- vl promo-


Franjo Sorčik
Franjo Sorčik
franjo.sorcik@novosti.hr

Otvarajući današnju, 15. sjednicu Vlade, predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se na aktualne teme u proteklome tjednu. Govoreći o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u zemlji uslijed epidemije Covida-19, kazao je da nažalost i u Hrvatskoj, kao u većini drugih zemalja, bilježimo novi rekord u broju zaraženih. “To dovoljno govori o ozbiljnosti situacije i u Hrvatskoj i u susjednim zemljama i diljem svijeta. Još jednom apeliram na sve naše sugrađane da zaista budu odgovorni, da budu budni, da budu uviđavni prema onima koji od ove bolesti ili s ovom bolesti od drugih zdravstvenih tegoba nažalost odlaze”, poručio je premijer, prenosi Hina. Pozvao je također sve da pokažu svoju mentalitetnu snagu i odgovornost prema drugima kako bismo zaustavili širenje epidemije.

U tom je kontekstu podsjetio da je prije dva dana Vlada predstavila nastavak mjera za očuvanje radnih mjesta.

“Kroz ovu godinu Covida-19, godinu posljedica za ekonomiju i financije, a osobito za normalno poslovanje brojnih kompanija u privatnom sektoru, poduzeli smo mjere koje su omogućile očuvanje radnih mjesta i zadržavanje niske stope nezaposlenosti. Uspjeli smo posebnim linijama kreditnih programa omogućiti očuvanje likvidnosti poduzeća. Unatoč lošim predviđanjima, imali smo bolju turističku sezonu od očekivane i prema svim podacima imat ćemo manji gospodarski pad nego što su bile prognoze tijekom proljeća”, istaknuo je. S obzirom da pandemija Covida-19 još traje, dodao je, Vlada je nadopunila postojeći paket mjera. Podsjetio je da je dosada radnicima i poduzetnicima u privatnom sektoru isplaćeno 6,85 milijardi kuna. S planiranim sredstvima iz nastavka mjera koja će iznositi od 300 do 350 milijuna kuna na mjesečnoj bazi, do kraja godine isplatit će se oko milijardu eura za plaće u privatnom sektoru.

Dobrim je istaknuo što je prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje koncem veljače bilo 1.542.328 osiguranika, a prošli tjedan ih je bilo 1.545.538, što je blago povećanje za 3.210 osiguranika.

“To znači da su ove mjere koje smo poduzeli pokazale svoju učinkovitost, a istodobno smo osigurali normalno funkcioniranje državnih i javnih službi, isplatu mirovina i financiranje svih obaveza pravovremenim i povoljnim aranžmanima na domaćem i međunarodnim financijskim tržištima, kao i korištenjem pomoći i potpore kroz europska sredstva”, rekao je.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno