17 C
Vinkovci
Nedjelja, 26. svibnja 2024.

Plenković: Ujutro krećemo s formiranjem većine

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Prema privremenim rezultatima parlamentarnih izbora Državnog izbornog povjerenstva, do 01.15 prebrojano je 95,54 posto glasova. Glasalo je 61,99 posto birača.
Rezultati u mandatima odredili su relativnog pobjednika HDZ s partnerima i osvojenih 60 mandata.
Vođenje hrvatske vlade treba ići onome tko je je pobijedio na ovim izborima, prenosi HRT, a na ovim izborima pobijedio je HDZ zajedno s našim partnerima, naglasio je, između ostalog, predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u obraćanju u izbornom stožeru stranke sat nakon ponoći.

Dodao je kako već ujutro kreću u formiranje nove parlamentarne većine s ciljem sastavljanja treće vlade. Naglasio je veliku razliku između HDZ-a i drugih političkih stranaka, pogotovo onih koji su i večeras artikulirali i dalje svojevrsni govor mržnje prema HDZ-u.

“Umjesto da čestitaju nakon uvjerljivog poraza oni nastavljaju s ovom retorikom koja je kreirala jedno ozračje na hrvatskom političkom prostoru za koje mi smatramo da nije primjereno”, kazao je Plenković.

Pozvao je sve stranke koje su dobile povjerenje hrvatskih građana, a ne pokazuju a priori isključivost, kao SDP.“Ovi koje smo porazili skoro 20 razlike, koji se nisu maknuli iz 2020. nego za jedan mandat, tu mislim na SDP. Imali su tada 41, a sada su uz sve kršenje Ustava uz svu prolivenu žuć koju su imali i naumili proliti prema nama, osvojili samo jedan mandat više. To je katastrofalno provedeno vrijeme u oporbi, oni naravno ne zaslužuju ni na koji način voditi hrvatsku vladu. Vođenje hrvatske vlade treba ići onome tko je pobijedio na ovim izborima, a na ovim izborima pobijedio je HDZ zajedno s našim partnerima”, poručio je Plenković.

Ponovimo, Rijeke pravde su na 42 mandata, Domovinski pokret 14, MOST-Suverenisti na osvojenih 11 mandata, Možemo je na 10, IDS na 3, Nezavisna platforma Sjevera osvaja 2 mandata i 1 mandat Fokus, Republika.

 

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno