19 C
Vinkovci
Četvrtak, 1. lipnja 2023.

Plivanje važno za kvalitetan psihofizički razvoj djece

Više od autora

- vl promo-
Franjo Sorčik
Franjo Sorčik
franjo.sorcik@novosti.hr

Ana Marija Kovač iz Nuštra odlična je učenica šestog razreda Osnovne škole Zrinskih Nuštar, koji pohađa prema redovitom program uz individualizirani pristup sa svojom dugogodišnjom asistenticom, a što je najvažnije, uspješna je paraplivačica. Roditelji su Ana Mariju zbog diskretne parapareze i manjkavosti koordinacije, ali i zbog izrazite hiperaktivnosti upisali na plivanje i time se bavi već tri i pol godine.

Da je to bila dobra odluka govore Ana Marijini rezultati, jer na 22. Otvorenom prvenstvu Hrvatske plivača s invaliditetom u Splitu, održanom u veljači prošle godine, osvojila je čak pet zlatnih medalja.

“Zlatne medalje sam osvojila u disciplinama 50, 100, i 200 metara slobodno u općoj i 50 i 100 metara leđno u juniorskoj kategoriji. U svih 6 kategorija u kojima se natječu svi plivači s invaliditetom bez obzira u kojoj su klasi prijavljeni, a u kojima sam bila prijavljena, ostvarila sam plasman u finalne utrke. I tu sam osvojila 1. mjesto na 200 i 100 metara slobodno, 3. mjesto na 50 metara slobodno, a ostvarila sam i nove osobne rekorde na koje sam posebno ponosna na 50, 100 i 200 metara slobodno i 50 metara leđno, ističe Ana Marija, te dodaje i da je u ožujku, na Otvorenom prvenstvu u Zadru, osvojila tri zlatne, tri brončane i jednu srebrnu medalju.

Zbog izvrsnih rezultata izbornik Hrvatske paraplivačke reprezentacije, Slobodan Glavčić, pozvao ju je da predstavlja Hrvatsku na međunarodnom mitingu u Velenju, održanom u travnju prošle godine. Tu je osvojila po jednu zlatnu, srebrnu i brončanu medalju. U Zagrebu na 1. Otvorenom ekipnom prvenstvu Hrvatske, također u travnju, gdje je nastupilo 167 paraplivača, osvojila je srebro na 400 metara slobodno, dok je prva bila Austrijanka Sabine Weber, aktualna svjetska prvakinja i europska viceprvakinja.

Nekoliko puta je nastupala za Hrvatsku paraplivačku reprezentaciju u Sloveniji i osvojila po dva zlata, srebra i bronce, te u Rijeci, Zagrebu i Sarajevu, gdje je osvojila četiri zlata. Njezine zdravstvene poteškoće su najizraženije u socijalizaciji, kažu roditelji. “Do svoje sedme godine Ana Marija je u individualnom treningu plivanja kod profesorice Maje Buljubašić, a tada kreće samostalno u Plivački klub Barutana Vinkovci, u program plivanja s djecom redovnoga razvoja. U tom klubu trenira sa svojom trenericom, profesoricom Marinom Zulumović. Zbog neprepoznavanja plivačkih potencijala Ana Marije i još desetak dobrih plivača, te zabrane natjecanja u Hrvatskom plivačkom savezu i Hrvatskom plivačkom savezu osoba s invaliditetom, njene trenerice Maja Buljubašić i Marina Zulumović, zajedno sa svojim plivačima, odlaze iz PK Barutana i nastavljaju s radom u novoosnovanom klubu PK Cibalae Vinkovci”, kaže Ana Marijin otac Stipo Kovač, dodajući kako uporan desetogodišnji rad, veliko odricanje, požrtvovnost i ustrajnost na treninzima plivanja i Ana Marijina velika želja donose odlične rezultate.


Trenerice PK Cibalae Vinkovci Maja Buljubašić i Marina Zulumović, obje profesorice kinezioligije kažu kako plivanje ima sveobuhvatni utjecaj na ljudski organizam, a kvalitetno, sigurno i stručno učenje plivanja pozitivno utječe na sigurnost i samopouzdanje, kako zdravih, tako i osoba s invaliditetom.

“Treniranje plivanja ima dobar utjecaj na razvoj krvožilnog sustava djece, zbog otpora koji pruža voda prilikom izvedbe različitih pokreta u njoj. Dišni sustav se jača i time se poboljšava kvaliteta disanja, te djeca postaju spremna za veće fizičke napore koji su svakodnevno postavljeni pred njih. Lokomotorni sustav djeteta pravilno se i brže razvija svladavanjem motoričkih zadataka u vodi, jer kosti i zglobovi nisu pod opterećenjem kao na kopnu. Rezultat toga je da su djeca okretnija, preciznija i ujednačenije izvode pokrete. Sve to pridonosi u sprečavanju nepravilnog držanja i mogućim deformacijama skeleta. Zbog poboljšanja koordinacije pokreta, fleksibilnosti, izdržljivosti i mišićne snage, djeca imaju kvalitetne preduvjete za bavljenje bilo kojim drugim sportom” objašnjavaju Maja Buljubašić i Marina Zulumović i dodaju kako se u klubu u kojem trenira Ana Marija snažno zalažu za inkluziju trenirajući zajedno djecu s poteškoćama i invaliditetom u istoj grupi sa zdravom djecom. Naime, dokazano je da ovakav način rada potiče empatiju i omogućava inkluziju.

Tijekom ove godine, naglašavaju, planiraju sudjelovati na svim natjecanjima na kojima su sudjelovali i u prošloj godini, pa se sada Ana Marija priprema za Croatia open 2020. u Splitu, koji je na rasporedu 25. i 26. siječnja, a koji je najvažnije natjecanje u paraplivanju u Hrvatskoj.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno