4 C
Vinkovci
Četvrtak, 7. prosinca 2023.

Po domaću lubenicu kod Bilića, Balića i Veselčića

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Prodaja domaćih lubenica na ulazu u vinkovačku tržnicu tek je počela. Na starom mjestu čekaju iz godine u godinu svoje kupce Bilići, Balići i vinkovački OPG-ovci Veselčići uz Opačiće s kukuruzom šećercem.

Vrijedna i uvijek raspoložena Ljubica Bilić iz Otoka na starom mjestu već 32 godine čeka nas, a jednako i mi nju, jer su Bilićeve lubenice nadaleko poznate kao jedne od najboljih, najslasnijih i uvijek svježih.

„Kada se sretnemo, jedva nas čekaju da krenemo s lubenicama, a iz ljeta u ljeto, iščekujem i ja svoje kupce i volim da mi dođu”, dijeli s nama radost Ljubica, zaštitni znak Bilićevih lubenica. Tek su krenule, kaže.

Od kako je suprug umro, bere ih sama uz pomoć sina, sa svojih hektar i pol nasada, svaki treći dan, po potrebi i ranije, ovisno o visokim temperaturama, a cijena kilograma je pet kuna.

„Ove je godine urod manji zbog suše, ali su lubenice kvalitetne, lijepe, slatke. Sunce je ono koje im u konačnici daje taj fini slador, a ove godine ga ne nedostaje. Zadovoljna sam. Ne treba čovjek uvijek maksimalno očekivati. Neka samo bude normalna godina bez tuče, nevremena i prevelike suše kako ne bi izgorjele pa koliko rode, Bože moj, to je priroda. Na nju ne možemo utjecati”, kaže omiljena prodavačica lubenica.

Ova izrazito toploljubiva biljka pri zrenju izrazito voli sunce jer im ono daje slatkoću. Zato su ovog ljeta izrazito sočne i slatke, objašnjava teta Ljubica. Ne voli kišne godine, a voda joj treba samo u određenim fazama zrenja. Sestra joj blizanka dinja također je punog, bogatog i sočnog okusa, a cijena je 8 kuna kilogram, kaže Darija Funduk koja na prvom štandu nudi domaće proizvode s vinkovačkih Jošina.

„Lubenice su odlične kvalitete. Kada jedna žena preko pedeset godina sama pojede preko 6 kilograma, onda znate, da ju ne možete prestati jesti,” duhovito će Darija koja rado dočekuje stalne kupce, iako kaže, primjetno je, sve više opada kupovna moć.Naime, jeftiniji se proizvod traži po trgovačkim centrima koji dampiraju cijene čim domaća stigne na tezgu, primjećuju OPG-ovci. No, kupci koji cijene rad malih proizvođača i vrhunski proizvod sa slavonskih njiva, uvijek se iznova vraćaju, složne su Ljubica i Darija.

Mladi kukuruz dovoljno je kuhati 25 minuta nakon što voda zakuha, tada zadrži sve najbolje

Sličnog je mišljenja i Vinkovčanka Marija Opačić kojoj već dvadeset godina rado navraćaju dugogodišnje mušterije po kukuruz šećerac. Ovo je također prvi ovogodišnji i cijena mu je tri kune po klipu.

„Kupci su se poželjeli jer sve kasni ove godine zbog suše. Godina je teška, ako ostanu ovako visoke temperature, bit će još teža, no klipovi su za sada lijepi i zdravi. Sadimo u fazama pa ćemo vidjeti kakav će biti daljnji urod. Teška je ovo kuna, ali poštena i ne žalimo se. Samo polako”, odgovara Marija na pitanje je li naporno sjediti cijeli dan na visokim temperaturama.

Vjeruju da će prodati da nisu uzalud radili i jamče domaći vlastiti proizvod, a na nama je zaobići prekupce i kunu ostaviti našem proizvođaču.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno