21 C
Vinkovci
Petak, 19. kolovoza 2022.

KULTNI FILM: Pobješnjeli Max (1979.)

Više od autora

- vl promo-


Film daje depresivnu sliku budućnosti. Priča je jednostavna i univerzalna, prema formuli tipičnog trilera s motivom osvete: motorističke bande naudile su Maxu Rockatinskom osobno i on žudi za osvetom, sve do uzbudljivog konačnog obračuna. Ono što je u filmu iznimno nije priča nego način na koji je ona režirana, a režirana je besprijekorno. Nije slučajno da je film dobio prve nagrade Australskog filmskog instituta 1979. godine za zvuk, glazbu i montažu dvojice majstora montaže, Cliffa Hayesa i Tonyja Patersona. Film je bio u nominacijama i za sve glavne nagrade: za najbolju režiju, scenarij…

U vrijeme nakon nuklearne katastrofe Zemlja je opustošena. Preživjeli su uspjeli organizirati život, no vlada anarhija, a razne bande haraju. Policija je nemoćna. Kad izgubi partnera, policajac Max Rockatinsky (Mel Gibson) odluči se povući i živjeti obiteljskim životom, no u jednom od svojih razornih pohoda motociklistička banda ubije mu ženu i dijete. Otada, njegov je jedini cilj uhvatiti ubojice… ‘Pobjesnjeli Max’ proslavio je Mela Gibsona. Nakon uloge Maxa Rockatanskog postao je jedan od najtraženijih i najbolje plaćenih holivudskih glumaca. Redatelj je ovog slavnog futurističkog trilera George Miller, pripadnik prvog vala australskih redatelja – uz Petera Weira, Brucea Beresforda, Phillipa Noycea, Gillian Armstrong, Freda Scipisija – koji su proslavili australsku kinematografiju u svijetu i nametnuli se čak i vladajućem holivudskom filmu.

Danas ‘Pobjesnjeli Max’ ima status kultnog filma. Snimljen s nezamislivo malim budžetom (mnogo manjim od nastavka, Mad Max 2: The Road Warrior), u eri razmetljivih filmova katastrofe, bez spektakularnih prizora i skupih specijalnih efekata, ‘Pobjesnjeli Max’ je rezultat autorskog entuzijazma, snalaženja i domišljanja na način ‘sam svoj majstor’, te je bio i najava eksplozije nezavisnog filma osamdesetih. Godine 1981. George Miller snimio je nastavak, ‘Mad Max The Road Warrior’, 1985. i treći dio ‘Mad Max Beyond Thunderdome’ te u konačnici superfuriozni ‘Mad Max: Fury Road’ iz 2015.

Osim Mel Gibsona u ulozi Maxa Rokatanskog, zapažene uloge u filmu su odigrali Steve Bisley kao Maxov prijatelj Goose, Hugh Keays-Byrne kao opaki vođa motociklističke bande Prstosjek, Joanne Samuel u ulozi Maxove supruge, Tim Burns u ulozi ljigavog Johnnyja zbog koga su krenule sve Maxove tragedije, a ne treba zaboraviti niti kratku ali nezaboravnu rolu Vincenta Gila kao pomahnitalog bjegunca Nightridera.

Originalni naslov: Mad Max, 1979.

TRAILER

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno