1 C
Vinkovci
Četvrtak, 25. travnja 2024.

Počast žrtvama iz Veleprometa i na Ovčari

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Vukovarci su se danas polaganjem vijenca i paljenjem svijeća podno spomen ploče prisjetili žrtava iz Veleprometa.
Kako je istaknuo predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Danijel Rehak bio je to najveći zarobljenički logor u koji su dovođeni, ispitivani i zlostavljani branitelji i civili Vukovara, a mnogi su od njih i ubijeni.
“Mi računamo kako je kroz Velepromet prošlo oko 10.000 osoba od kojih je oko 700 i ubijeno. Još uvijek tragamo za sudbinama stotinjak osoba kojima se svaki trag gubi upravo na ovom mjestu”, kazao je Rehak.
Obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. i 29. obljetnice stradanja Vukovara u Domovinskom ratu završilo je odavanjem počasti žrtvama na Ovčari.
Na poljoprivredno dobro Ovčara nedaleko od Vukovara, 18. studenoga 1991. godine, nakon sloma obrane grada, odvedeno je oko 260 ranjenika i civila iz vukovarske bolnice, među kojima su bili i novinar Hrvatskog radija Vukovar Siniša Glavašević te francuski ratni dragovoljac Jean-Michel Nicolier.
Njih 200 na Ovčari je pogubljeno i njihova su imena pročitana danas u okviru komemorativnog programa „Ovčara – vječna rana”. Za preostalih oko 60 zatočenika još uvijek se traga.
Trinaestu godinu zaredom do Ovčare je došao i mimohod u organizaciji Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata. Mimohod „Vi ste naš ponos – mi smo vaša snaga” prema Ovčari je krenuo nakon prigodnoga programa i molitve na Memorijalnom groblju hrvatskih branitelja u Vukovaru.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno