16 C
Vinkovci
Četvrtak, 30. ožujka 2023.

Počela isplata božićnica vinkovačkim umirovljenicima

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Kako je i najavljeno na nedavnoj sjednici Odbora za poboljšanje uvjeta života osoba treće životne dobi Grada Vinkovaca, na kojoj su i donesene odluke vezane uz ovogodišnje božićnice za vinkovačke umirovljenike, isplata božićnica počela je ovaj tjedan.

Grad Vinkovci božićnice isplaćuje umirovljenicima s mirovinama od 1.000 do 2.500 kuna. Za iznos mirovinskog primanja do 1.000 kuna iznos jednokratne novčane naknade je 400 kuna. Umirovljenici koji imaju primanja između 1.000 i 1.500 kuna dobit će iznos od 300 kuna, dok će 200 kuna biti isplaćeno onima čija su primanja između 1.500 i 2.500 kuna. Ukupan iznos programa je nešto veći od 600.000 kuna, a pravo na božićnicu ostvaruje oko 2.700 umirovljenika u Vinkovcima.

S cenzusom od 2.500 kuna omogućeno je da veći broj umirovljenika dobije božićnicu, baš kao što je to bio slučaj i s uskrsnicama, a u Gradskoj upravi nadaju se kako će u dogledno vrijeme, kada se stvore potrebni uvjeti, moći osigurati i veće iznose za ovu svrhu, ali i da će božićnice i u ovim iznosima uljepšati blagdane onima kojima je ovaj poklon namijenjen.

A da je tome tako potvrdili su i umirovljenici koji su po svoje božićnice došli jučer, prvoga dana isplate, kada su prema rasporedu u prostorijama Grada Vinkovaca svoje božićnice mogli podići umirovljenici iz mjesnih odbora “Ban Jelačić” i “Centar”.

“Božićnica će pomoći, kako neće. Grijanje sada treba plaćati, a puno košta. Ja se ne mogu grijati na drva, a plin baš stvarno “vuče” puno. Mirovina mala, a puno toga je poskupjelo. No dobro, puno mi ne treba, ali lijekova treba”, rekla nam je gospođa Ivka.

“Ovako nešto uvijek dobro dođe u ovim vremenima kakva jesu. Hvala Gradu u svakom slučaju”, istaknula je gospođa Luca.


“Samac sam i imam mirovinu 1.600 kuna pa vi vidite što se s tim može. Imam dvije kćerke, jedna je u Kanadi, a jedna u Njemačkoj i da nije njih ne znam kako bih živio. Sad ću vidjeti kolika je božićnica za mene, ali u svakom slučaju dobro će doći”, rekao nam je gospodin Ante.

Na istoj adresi danas je u tijeku isplata za mjesne odobore “Mala Bosna” i “Stjepan Radić”, a sutra su na redu umirovljenici iz MO “Mirkovci”.

Danas isplatu božićnica popratio je i gradonačelnik Ivan Bosančić. “Ovaj program naš proračun košta iznad 600 tisuća kuna tako da smo ove godine osigurali dva puta isplatu, a tako će biti i u sljedećoj godini, u konačnici svi oni programi koji su zacrtani ostaju i dalje. Htio bih ovom prilikom svim umirovljenicima zaželjeti blagoslovljen Božić i sretnu Novu godinu te, naravno, da koriste sve one programe koje imamo uz božićnice i uskrsnice, od odlaska u Bizovac do svih onih drugih programa kroz umirovljeničke udruge koje financiramo. Mi imamo i dosta velik broj umirovljenika koji su iznad ove 2.500 kuna. Nažalost, proračun još nema tu snagu da možemo dati svima, ali nadam se da ćemo i dalje taj cenzus dizati i doći do što više umirovljenika kroz naše programe”, istaknuo je Bosančić.

Od ponedjeljka podjela božićnica bit će organizirana u mjesnim odborima, što se, ističe pročelnica za društvene djelatnosti Andrea Vinković pokazalo kao dobra prakse ne samo zbog pandemije nego i inače kao praktično rješenje za umirovljenike kojima je njihov mjesni odbor bliže od zgrade Gradske uprave. Raspored je sljedeći: ponedjeljak, 13. prosinca, “Kolodvor” i “Zagrebački blok”, utorak, 14. prosinca, “Dvanaest redarstvenika” i “Lenije”, srijeda, 15. prosinca, “Lapovci” i “Slavija” te četvrtak, 16. prosinca, Vinkovačko Novo Selo.

Umirovljenici božićnice mogu preuzeti od 8 do 15 sati. Također, božićnicu može podići i druga osoba uz predočenje svoje osobne iskaznice kao i osobne iskaznice umirovljenika/ce koji je ostvario pravo na božićnicu. Oni koji nisu u mogućnosti doći ili nekoga poslati, mogu se javiti putem telefona na broj 638-462 od 8 do 12 sati ili u svojim mjesnim odborima, kako bi dobili na kućnom pragu.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno