24 C
Vinkovci
Utorak, 30. svibnja 2023.

Počeli 24. Dani Josipa i Ivana Kozarca

Više od autora

- vl promo-

Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Polaganjem vijenaca na grobove Josipa i Ivana Kozarca, Matije Antuna Reljkovića i Miroslava Slavka Mađera danas su počeli 24. Dani Josipa i Ivana Kozarca, a danas je održan i program “Matiji Antunu Reljkoviću u čast, uz 220. obljetnicu smrti”, u suradnji s Gimnazijom M. A. Reljković.

Za sutra najavljena su glavna događanja. U 13 sati počinju “Živi kapitali”, nastupi književnika u srednjim i osnovnim školama, a sudjeluju: Đuro Vidmarović, Dubravka Oraić Tolić, Josip Užarević, Goran Rem, Pavao Pavličić, Franjo Džakula, Josip Cvenić, Toni Bartek, Tomislav Žigmanov, Franjo Nagulov. U 15 sati bit će otkrivena Spomen-ploča Miroslavu Slavku Mađeru na zgradi Općinskoga suda. Sudjeluju: Đuro Vidmarović, Božo Galić i Martin Grgurovac, a nastupit će KUD-a “Slavko Mađer” iz Cerića. U 16 sati u velikoj gradskoj vijećnici bit će upriličena dodjela književnih nagrada “Josip i Ivan Kozarac”: za životno djelo akademiku Josipu Užareviću, za knjigu godine – proza, akademkinji Dubravki Oraić Tolić (Doživljaji Karla Maloga), za knjigu godine – znanost, akademiku Pavlu Pavličiću (Nav i raj). Povelje uspješnosti bit će dodijeljene: za dječju knjigu Antunu Toni Barteku (Male riječi koje rastu), za poeziju Franji Džakuli (San o zelenom oku), za književnu znanost Ivanu Trojanu (Malo pa ništa), za jezičnu znanost Krešimiru Mičanoviću (Varijacije na temu jezika i varijanata). Nagrade će obrazložiti Đuro Vidmarović i Goran Rem.

Nakon dodjele nagrada slijedi druženje u Lovačkom domu “Kunjevci” pod nazivom “Putevima Jose i Ive Kozarca” i prijem sudionika Dana kod župana Bože Galića i voditelja uprave Hrvatskih šuma Damira Dekanića.

U subotu će u Kavani Aurelia, s početkom u 10 sati, biti održano “Jutro poezije učenika srednjih škola” uz 160. obljetnicu rođenja Josipa Kozarca i uz spomen na nedavno preminulog Milana Maćešića. Sudjeluju: Nikolina Maletić, Ivana Petričević i Franjo Nagulov.

Dane organizira Slavonska naklada “Privlačica” Vinkovci, koja je utemeljitelj manifestacije s DHK Zagreb, Vukovarsko-srijemskom županijom, Gradom Vinkovcima i Hrvatskim šumama – Upravom šuma Vinkovci.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno