Počelo cijepljenje protiv gripe: Za Vukovarsko-srijemsku županiju osigurano 16.000 doza cjepiva

0
211

U mjesecu studenome uobičajeno se provodi cijepljenje protiv gripe. U cijeloj Hrvatskoj cijepljenje je počelo danas pa tako i u Vukovarsko-srijemskoj županiji, a preporuka je osobama za koje je cijepljenje snažno preporučeno i besplatno, da se cijepe što prije kako bi na vrijeme stekli imunitet.

Uz početak ovogodišnje akcije cijepljenja protiv gripe razgovarali smo s ravnateljicom Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije Katom Krešić, dr.med., spec. epidemiologinjom.

“I ove godine pozivamo sve one kojima je cijepljenje protiv gripe ponajprije namijenjeno, pa je stoga i besplatno, da se odazovu odmah na početku. Znači, ako nema neke privremene zapreke za cijepljenje, akutnih bolesti, povišene temperature i slično, treba iskoristiti već ove prve tjedne i cijepiti se na vrijeme kako bi sezonu gripe dočekali spremni jer je nakon cijepljenja potrebno dva do tri tjedna kako bi se razvio imunitet. Sezona gripe odnosno početak epidemije gripe je varijabilan, ali se može očekivati već negdje sredinom ili krajem prosinca te bi do sredine prosinca trebali biti spremni za početak sezone gripe”, ističe dr. Krešić.

Više je razloga zašto se pojedine kategorije trebaju cijepiti

Kao što je to uobičajeno, cijepljenje se provodi u ordinacijama primarne zdravstvene zaštite i u zavodima za javno zdravstvo pa tako i u epidemiološkim službama Zavoda za javno zdravstvo VSŽ u Vinkovcima, Vukovaru i Županji. Besplatno cjepivo namijenjeno je za osobe starije od 65 godina kao i za sve kronične bolesnike neovisno o dobi. Namijenjeno je za štićenike, ali i zaposlenike domova za stare i nemoćne osobe jer zaposlenici mogu prenijeti gripu na štićenike, kao i za zdravstvene djelatnike, koji su u sezoni gripe pojačano izloženi pa mogu prenijeti gripu i na svoje pacijente, a veliki pobol zdravstvenih djelatnika može otežati i proces rada. Također, cijepljenje je besplatno i za trudnice ponajprije kako bi se smanjile komplikacije ili problemi s trudnoćom ako dođe do obolijevanja od gripe, ali se cijepljenjem i prenosi pasivni imunitet na dijete koje je, ako se rodi u sezoni gripe, također zaštićeno.

“Dakle, više je razloga zašto su upravo ove kategorije odabrane da se cijepe protiv gripe besplatno i za njih je osigurano cjepivo. Ove je godine na temelju iskazanih potreba naručeno 360.000 doza cjepiva, što je gotovo 10 posto više nego lani. Mi smo za našu županiju dobili 16.000 doza cjepiva što je oko 3.500 doza više nego lani i trebalo bi biti dovoljno za sve one koji se žele cijepiti”, ističe dr. Kata Krešić.

Odaziv još uvijek nezadovoljavajući, ali s trendom rasta

Kada je riječ o odazivu građana za koje je osigurano besplatno cijepljenje u zadnjih nekoliko godina on je sve bolji, ali nije na onoj razini na kojoj je bio prije desetak godina. U sezoni gripe 2009./2010., primjerice, na području Vukovarsko-srijemske županije cijepilo se više od 20.000 osoba, a u prošloj sezoni to je bilo nešto više od 12.300 osoba što je neusporedivo manje nego prije deset godina, ali je oko 1.100 osoba više u odnosu na godinu ranije.

“Na razini cijele Hrvatske odaziv je prošle godine bio veći nego godinu dana ranije. Znači polako se ponovno vraća trend odluke onih osoba koje se trebaju cijepiti, da se doista i cijepe. Tako je prošle godine procijepljenost u kategoriji osoba starijih od 65 godina bila oko 29 posto, dok je godinu dana ranije bila oko 23 posto, a spomenute sezone 2009./2010. bilo je cijepljeno gotovo 40 posto osoba starijih od 65 godina. Budući da Svjetska zdravstvena organizacija teži ka tome da procijepljenost u kategorijama starijeg stanovništva bude čak 75 posto, ne možemo biti zadovoljni odazivom tih kategorija stanovništva, ali možemo biti zadovoljni s trendom porasta onih koji se žele cijepiti, a vjerujemo da će to tako biti i ove godine”, ističe dr. Kara Krešić.