U galeriji Gradskog kazališta “Joza Ivakić” Vinkovci večeras je svečano otvorena izložba slika nastalih na likovnoj koloniji održanoj prošle godine u prigodi jubilarne 25. obljetnice osnutka 5. gardijske brigade “Sokolovi”. Time je i počeo program obilježavanja 26. obljetnice osnutka ove legendarne brigade u organizaciji Udruge veterana 5. gbr “Sokolovi”.

Prošlogodišnju likovnu koloniju organizirali su UV 5. gbr “Sokolovi”, Gradski muzej Vinkovci i Gradsko kazalište “Joza Ivakić”. Odazvalo se preko 30 autora iz Vukovarsko-srijemske županije i drugih dijelova Hrvatske, a dio nastalih djela ostao je u vlasništvu UV 5. gbr “Sokolovi”. Slike su namijenjene prodaji u humanitarne svrhe, a prihod od slika prodanih na ovoj izložbi namijenjen je Društvu “Hrvatska žena” Vinkovci kao pomoć u održavanju stana u Zagrebu, koji služi za potrebe maligno oboljele djece s područja Vukovarsko-srijemske županije.

“Ovim svojim djelovanjem veterani 5. gbr pokazuju svoju humanost i pokazuju kako i danas imaju ono veliko srce koje su imali onda kada su stali u obranu domovine, ali isto tako želimo vrlo jasno istaknuti taj odnos veterana 5. gbr prema kulturi i njihovu želju da i dalje sudjeluju u kulturnim projektima pa će i ova suradnja s Muzejom i Kazalištem biti nastavljena i dalje”, istaknuo je Krešo Marić iz Gradskog muzeja Vinkovci u ime Organizacijskog odbora likovne kolonije i večerašnje izložbe.

Predsjednik UV 5. gbr “Sokolovi” Zoran Marunček podsjetio je na slavni ratni put brigade te istaknuo kako su u programu obilježavanja 26. obljetnice osnutka zastupljeni kulturni i sportski sadržaji, a središnja svečana proslava bit će u petak, 5. listopada, na dan kada je brigada osnovana 1992. godine. Svečani program, koji počinje u 9 sati, bit će održan u vinkovačkoj vojarni “Slavonski sokolovi”.

“Očekujemo i dolazak generala Damira Krstičevića i Tome Medveda, ministra obrane i ministra hrvatskih branitelja, a ove godine prvi put članovi udruge postrojit će se zajedno s Hrvatskom vojskom kako bi pokazali zajedništvo vojske i civila. Kako bi ukazali na spremnost vojske da pomogne u svakoj nepogodi ako treba, ali i na to kako smo mi kao branitelji još uvijek prisutni u ovom društvu i kako možemo pripomoći”, istaknuo je Marunček.

U programu otvorenja izložbe sudjelovao je ŽVS “Lira” Vinkovci.

Povjesnica 5. gardijske brigade “Sokolovi”

Temeljem zapovjedi ministra obrane RH, 5. listopada 1992. godine osnovana je 5. gardijska brigada HV. Njena ratna prošlost seže daleko ranije, jer je sastavljena od dragovoljaca i iskusnih ratnika i branitelja koji su se istakli tijekom 1991. i 1992. godine u obrani legendarnog Vukovara, Vinkovaca, Županje, Osijeka, Đakova, Slavonskog Broda i drugih gradova istočnog dijela Hrvatske.
Temelj “Sokolovima” dali su branitelji Vukovara, pripadnici 204. „A“ brigade, te ratnici iz drugih postrojbi ovog dijela Slavonije: 2. pješačke bojne (Vinkovačke) 3. gbr, 3. satnije (Novogradiške bojne) 3. gbr, 105. brigade HV, 106. brigade HV, 107. brigade HV, 108. brigade HV, 109. brigade HV, 121. brigade HV, 123. brigade HV, 124. brigade HV, 132. brigade HV, 157. brigade HV, pripadnici MUP-a RH, branitelji i dragovoljci iz drugih postrojbi i drugih zemalja.
Sve što su navedene postrojbe učinile za obranu Hrvatske, dokazuje s kojim su ratnim iskustvom u tom trenutku bili “naoružani” “Slavonski sokolovi”.
Odmah po osnutku brigada odlazi početkom 1993. godine u obranu Zadra i zadarskog zaleđa. Nakon zadarske bojišnice, tijekom 1993. i 1994. godine, brigada odlazi na Južno bojište (Mostar, Uskoplje i Livanjsko ratište), gdje se njeni pripadnici iskazuju hrabrošću i učinkovitošću u obrani hrvatskih prostora. 1995. godina, godina je veličanstvenih pobjeda Hrvatske vojske kroz akcije “Zima 94”, “Bljesak”, “Ljeto 95” i “Oluja”, gdje svoj izuzetan doprinos daju i pripadnici 5. gbr. Iskazavši se u akciji “Bljesak”, svojim uspješnim djelovanjem, pridonose brzom slomu tzv. 18. korpusa paravojske odmetnutih Srba te omogućuju brzo oslobađanje Zapadne Slavonije.
Za odmor nakon pobjede “Sokolovi” nisu imali vremena jer su odmah po završetku borbenih djelovanja nastavili s obukom, uvježbavanjem i usavršavanjem. Rezultate su pokazali na taktičkoj vježbi “Mlinac 95” gdje je još jednom pokazana izuzetna motiviranost i spremnost “Slavonskih sokolova” za provedbu najzahtjevnijih borbenih zadaća.
Svoj doprinos u vojno redarstvenoj operaciji “Oluja” “Sokolovi” su iskazali u čvrstom držanju tadašnje crte razdvajanja na području istočne Slavonije, spremno iščekujući zapovijed za oslobađanje preostalog dijela privremeno okupirane domovine.
Na žalost, velikih pobjeda nema bez žrtava. Tijekom borbe za slobodu i neovisnost Hrvatske poginula su 83 pripadnika 5. gbr, a ranjeno je 300 pripadnika.
Nakon ratnih djelovanja, postrojba se okreće izobrazbi i obuci te daljnjem ustrojavanju i usavršavanju Hrvatske vojske.
5. gardijska brigada uspješno je provela sve zadaće vojnog vrha RH te se uspješno iz pobjedničke ratničke postrojbe transformirala u isto tako vrhunski osposobljenu i spremnu mirnodopsku postrojbu OSRH. S ciljem daljnjeg ustroja i modernizacije Hrvatske vojske brigada je s djelovanjem prestala 28. veljače 2003.godine. Najveći dio ratnika i pripadnika brigade je umirovljen, ali isto tako je veliki broj iskusnih i dokazanih ratnika ostao kao sastavni dio OSRH.
Zbog svega učinjenog u razdoblju svoga djelovanja, 5.gardijska brigada Hrvatske vojske zaslužuje posebno mjesto u povijesti Hrvatske države.

“Sokol živi vječno”