17 C
Vinkovci
Subota, 28. svibnja 2022.

Početak godine uz niz zakonskih novina

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Brojne su zakonske novine koje donose niz promjena od kojih su neke prihvaćene kao dobrodošle, a neke su pratile burne polemike u javnosti poput mirovinske reforme

I početak godine koja je pred nama uobičajeno obilježit će niz zakonskih novina koje su na prijedlog Vlade prošle saborsku proceduru i na snagu stupaju s 1. siječnjem 2019 godine. Promjene su to od kojih su neke prihvaćene kao dobrodošle, a neke su pratile burne polemike u javnosti poput mirovinske reforme.

Među zakonskim novinama koje na snagu stupaju 1. siječnja 2019. godine najveće promjene donosi porezna reforma. Uvodi se PDV od 13 % posto za svježe meso, isporuku živih životinja, ribu, povrće i voće, jaja, mahunasto suho povrće i dječje pelene. Uz lijekove na recept PDV od 5 % posto sada se uvodi i na one bez recepta, kao i za elektronička izdanja knjiga, udžbenika i ostalih publikacija uz tiskana izdanja. Visoke plaće dodatno će porasti budući da će se stopa poreza na dohodak od 24 % obračunavati na poreznu osnovicu do 30.000 kn umjesto dosadašnjih 17.500 kn. Neoporezive prigodne nagrade dignute su sa dosadašnjih 2.500 kn na 7.500 kn tijekom godine, a što se moglo koristiti već i u ovoj godini. Ukidaju se doprinos za obvezno osiguranje u slučaju nezaposlenosti, 1,7 % i doprinos za zaštitu na radu, 0,5 %, a doprinos za zdravstveno osiguranje se povećava s 15 na 16,5 %. Između ostaloga, porez na nekretnine smanjuje se s 4 na 3 %.

U 2019. godini minimalna neto plaća iznosit će 3.000 kn neto umjesto sadašnjih 2.770 kn. Od 1. siječnja raste i minimalna naknada za studentski rad. Umjesto 21,5 kn po satu, studenti će moći zarađivati minimalno 23,4 kn.

Kraj godine svakako je obilježila velika polemika u javnosti koju je izazvala mirovinska reforma zbog koje su sindikati organizirali javne prosvjede i prema kojoj će se od 2033. godine u mirovinu ići sa 67 godina, i žene i muškarci, a jedan od uvjeta je i 40 godina staža. Penalizacija ranijeg odlaska u mirovinu se povećava i za svaku godinu je 4,8 % pa bi, primjerice, za odlazak u mirovinu pet godina ranije prosječna mirovina bila 2.070 umjesto 2.600 kn. Između ostaloga, tu je i novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti koji donosi dobru novinu za bolesnike – obvezu posebnog dežurstva kojom se određuje da u domovima zdravlja po noći, vikendima i blagdanima, mora dežurati jedna ambulanta.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno