18 C
Vinkovci
Subota, 3. lipnja 2023.

Početak u Marijinom domu nastavak na današnjoj adresi

Više od autora

- vl promo-

Povodom 70. rođendana Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića istražili smo što su kroz povijest pisale kolege za školski objekt sagrađen 1783. godine kao Dom časnih sestara preteča IV. Osnovne škole.

U nedostatku školskog prostora preuređen je za potrebe škole iako ni tada ovaj prostor nije mogao pružiti elementarne radne uvjete. „Sasvim sigurno je da bi kao prioritetno trebalo izgraditi novu školu u zamjenu za sadašnju, na novoj lokaciji u „Papuk” bloku, kako je urbanističkim planom i predviđeno”, pišu o planu u 45. broju Vinkovačkog lista iz 1978. godine.


S obzirom na intenzivnu stambenu izgradnju u neposrednoj blizini buduće lokacije, a time i rasta broja učenika te učenika viših razreda iz Mirkovaca potrebno je graditi školu za 1000 učenika, obrazložili su ondašnji vlastodršci planirajući za izgradnju i opremu oko 40,000.000 dinara.

Na istu temu pisao je i vinkovački kroničar profesor Vladimir Ćirić koji je istaknuo kako su časne sestre Družbe Sestara služavki malog Isusa utemeljile samostan Marijin dom i prvi put organizirale skrb o napuštenoj djeci.
Dom je preseljen u Aninu ulicu, a zbog povećanog broja osnovnoškolaca i nedostatka prostora u postojećim školama Odjel za prosvjetu i kulturu NO kotara Vinkovci, 1953. godine donio je odluku o osnivanju IV. Osmogodišnje škole u Vinkovcima koja je kasnije dobila naziv OŠ „Ivan Goran Kovačić”.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno