17 C
Vinkovci
Subota, 28. svibnja 2022.

Počinje podjela spremnika ili kompostera za biootpad vinkovačkim kućanstvima

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Iz tvrtke Nevkoš u poštanske sandučiće Vinkovčana ovih dana stiže obavijest o podjeli spremnika ili kompostera za biootpad. Podjela će početi tijekom ovoga mjeseca, a građani se trebaju odlučiti žele li spremnik za biootpad za koji se plaća mjesečna nadoplata ili komposter za koji nema nadoplate. Na raspolaganju im je 1 800 spremnika za biootpad i 1 500 kompostera čija je nabavka sufinancirana EU sredstvima.

Ukoliko već ranije nisu obavijestili Nevkoš o svom izboru, žele li spremnik za otpad ili komposter građani trebaju što prije javiti putem telefona 032/306-130 ili e-maila: info@nevkos.hr, a mogu i osobno doći u sjedište tvrtke na adresi Martina Ballinga 5.

“Cijeli sustav trebao bi  biti zaokružen s 1. svibnjem do kada će građani dobiti spremnike za biootpad ili kompostere, već kako se odluče. Za one koji odaberu spremnike, koji se prazne svaki tjedan, novim usklađenjima sa zakonom minimalna javna usluga, znači onaj fiksni dio, iznosit će 60 kuna jer se obim usluge povećava za četiri dodatna odvoza mjesečno. Za one koji odaberu komposter i tako ostanu u okvirima dosadašnje usluge odvoza papira, plastike i miješanog komunalnog otpada, ostaje i sadašnja cijena od 40,70 kuna”, doznajemo od Ivana Bertića, direktora poduzeća Nevkoš.

Inače, dodaje Bertić, dva su modela naplate kada je riječ o uvođenju odvojenog odlaganja biootpada. Tako su se neki gradovi i općine odlučili za model u kojemu nema mogućnosti izbora nego se svima za određeni iznos povećava cijena usluge bez obzira na to jesu li se odlučili za spremnik ili za komposter.  Drugi su, pak, a među njima je i Grad Vinkovci, odlučili građanima ponuditi mogućnost izbora, a time i cijene usluge.

Bez obzira na to za koju se opciju građani odluče, cilj je ispuniti  zakonsku obvezu odvajanja biootpada od miješanog komunalnog otpada u domaćinstvu i strogu zabranu odlaganja biootpada u zeleni spremnik za miješani komunalni otpad u koji se ne smije odlagati trava, lišće, granje, ostaci od povrća i voća i ostali biootpad.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno