19.6 C
Vinkovci
Nedjelja, 21. srpnja 2024.

Počinje zadnji krug APN-a: Istražili smo cijene stanova i kuća u Vinkovcima

Više od autora

- vl promo-

Počinje novi krug APN-a, a 3. ožujka objavit će se konačan popis banaka. Kamate se razlikuju od banke do banke, a kreću se od 3,12% do 3,75% što je posljedica podizanja kamatnih stopa Europske središnje banke, prenosi Dnevnik.hr

Država će ove godine pokloniti oko 9,3 milijuna eura, ali kako su trenutno kamate nešto više, očekuje se kako bi broj subvencija mogao biti manji. Sredstva se, u pravilu, utroše u oko mjesec, mjesec i pol dana.

Istražili smo po kakvim cijenama se mogu pronaći stanovi i kuće u Vinkovcima. Tako se cijene stanova kreću od minimalno 900 do 1500 eura po kvadratu. Kad je o kućama riječ, mogu se pronaći od 400 do 1700 eura po kvadratu. Sve ovisi o lokaciji u gradu, kao i o stanju i starosti kuće. Trenutno je na oglasniku Njuškalo objavljeno oko 40 oglasa za stanove, dok je za kuće objavljeno stotinjak oglasa. Ponuda je raznolika, a možemo reći kako su cijene stanova znatno skuplje nego što su bile prije i iz tog je razloga danas  puno teže pronaći odgovarajuću nekretninu.

Podsjetimo kako su osnovni uvjeti jednaki kao i do sada. Prijaviti se mogu osobe s prebivalištem u Hrvatskoj, koje imaju manje od 45 godina i nemaju vlastitu nekretninu. Uz to, moraju biti kreditno sposobne. Nakon toga, potrebno je otići do jedne od banaka koje surađuju s APN-om i dogovoriti uvjete kredita. Tek ako banka odobri kredit, može se zatražiti subvencioniranje preko APN-a.Natječaj će biti objavljen u Narodnim novinama 8. ožujka, kad će građani moći i podnositi prijave.

Subvencionira se kupnja ili gradnja nekretnine do najviše 1500 eura po četvornom metru, odnosno do najviše 100.000 eura. Kupiti možete i nekretninu koja premašuje taj iznos, ali za razliku u cijenu nećete dobiti subvencije. Rok otplate mora biti najmanje 15 godina.

Država subvencionira prvih pet godina otplate kredita, a za svako rođeno ili posvojeno dijete u razdoblju subvencioniranja, to se može produžiti za još dvije godine. Visina subvencije ovisi o indeksu razvijenosti mjesta i kreće se od 30 do 51%.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno