Danas su u Otoku ministar gospodarstva, maloga i srednjega poduzetništva i obrta Darko Horvat i gradonačelnik Otoka Josip Šaric svečano otvorili Poduzetnički inkubator, a ujedno je održana i završna konferencija EU projekta “Izgradnja poduzetničkog inkubatora Otok” koji su zajednički proveli Grad Otok, nositelj projekta te ORA Otočka razvojna agencija i Poduzetnički inkubator BIOS iz Osijeka.

“U sklopu projekta “Izgradnja poduzetničkog inkubatora Otok” u poduzetničkoj zoni Otok izgrađena je moderna građevina površine 1.184,77 m2 s ukupno 16 poslovnih prostora namijenjenih poduzetnicima. Svi prostori u potpunosti su opremljeni i prilagođeni potrebama poduzetnika. Ukupna vrijednost projekta iznosi 13.567.630,84 kn, a sufinancira ga Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.”, iznosom od 13.491.178,72 kn. Projekt je započeo 1. listopada 2017. godine, a traje 24 mjeseca. istaknula je Marija Čolaković, ravnateljica Otočke razvojne agencije ORA.

Grad Otok ovim projektom stvara uvjete za razvoj poduzetništva na svom području. “U smislu cjelokupnog promišljanja razvoja grada Otoka i njegovog gospodarstva poduzetnički inkubator je samo dio našeg projekta kojeg smo započeli još davne 1997. godine. Uz izgradnju poduzetničkog inkubatora planiramo i slijedeću fazu, a to je izgradnja poduzetničkog akceleratora. To je hala s puno više četvornih metara, a zamisao je da kada poduzetnik u inkubatoru stasa u roku od tri do pet godina, on prelazi u akcelerator, gdje dobiva veći prostor, također pod povoljnim uvjetima. U inkubator pak tada mogu ulaziti novi poduzetnici.” rekao je gradonačelnik Otoka Josip Šarić. Objekt akceleratora graditi će se na slobodnoj parceli odmah pokraj poduzetničkog inkubatora. Grad Otok je prošle godine samo za razvoj poduzetništva izdvojio 500 tisuća kuna te je otvoreno šest novih radnih mjesta.

“Ovakvih projekata će u Slavoniji u narednih pet godina biti puno. Završavamo s jednim projektom koji smo započeli 2016. godine i za njega osigurali gotovo 800 milijuna kuna. U prvom mahu bilo je 20-tak projekata koji su imali perspektivu doći u ovakav stupanj izvršenosti kao što je ovaj poduzetnički inkubator u Otoku. Nakon toga došlo se do dodatnih sredstava i 38 poduzetničkih inkubatora biti će umreženo u jednu poduzetničku mrežu. I poduzetnički inkubator u Otoku biti će dio tog sustava koji mora stvoriti pretpostavke mladim poduzetnicima da nađu svoje mjesto i da postanu pravi i relevantni poduzetnici.”, rekao je ministar Horvat.

Interesa za “useljenje” u poduzetnički inkubator ima, a jedan od stanara koji će poslovati u inkubatoru je i OPG Tatjane Lovrić Jovanović koji se bavi ekološkim uzgojem koza i proizvodnjom sira. “Hvala gradu Otoku koji je prepoznao nas male proizvođače i OPG-ove, da smo i mi važan dio ovdašnjeg gospodarstva, poduzetništva i obrtništva i ovo će nam biti veliki poticaj za daljnji rad.”, rekla je Tatjana.

Svima koji započinju vlastiti posao u inkubatoru će biti osigurani uvjeti za poslovanje u vidu poslovnih prostora, kao i izravne tehničke pomoći. Najam prostora u prvoj godini poslovanja biti će potpuno besplatan za poduzetnike početnike, a nadalje po subvencioniranim cijenama kako bi se poduzetnici-početnici postupno prilagodili tržišnim uvjetima poslovanja.

Poduzetnici će u novom objektu na raspolaganju imati 6 poslovnih prostora za proizvodne djelatnosti, 6 uredskih prostora, 3 hladne komore i 1 višenamjensku dvoranu.

Stručnu će pomoć u sklopu novoizgradenog inkubatora pružati Otočka razvojna agencija ORA. Poduzetnici će dobivati sve informacije potrebne za njihovo poslovanje, a posebice se to odnosi na mogućnost korištenj sredstava iz EU fondova. Takoder, u sklopu projekta održane su specijalizirane edukacije namijenjene poduzetnicima, primjerice “Pokreni svoj posao”, Od ideje do poduzetnice”.

Tjekom konferencije predstavljeni su rezultati projekta te video film o samoj izgradnji objekta.