Pohvalnom i uspješnom inicijativom te natječajem “Poduzetnici budućnosti”, za učenike srednjih škola svih zanimanja, Hrvatska udruga poslodavaca nastavila je usmjeravati i promicati kvalitetno poduzetničko razmišljanje među mladima i stvaranje kreativnih proizvoda neophodnih za kvalitetan razvoj tržišta.

HUP je nagradio ukupno 25 projekata srednjih škola, a jedan od pobjedničkih je i hvalevrijedan projekt “Pogledaj u pendžer!” tima Srednje strukovne škole iz Vinkovaca kojem je danas u njihovoj školi uručeno priznanje uz nagradu od 5.000 kuna.

Kako ističe voditeljica projekta te profesorica stručnih predmeta u sektoru turizam i ugostiteljstvo Mirjana Jakšić projekt je zamišljen kao jedna vrsta suradnje svih zainteresiranih učenika s učenicima Drvodjelsko-tehničke škole iz Vinkovaca.

“Cilj projekta je izraditi tradicionalne šokačke “pendžere” s IDV naljepnicama koje prikazuju slavonske običaje. Dio te bogate palete naših starih, ali i pomalo zaboravljenih običaja prikazuje se na Vinkovačkim jesenima, jednom godišnje i to je to. Ideja je bila da učenici prikupe podatke o našim tradicionalnim običajima, kreiraju grafička i vizualna rješenja te izrade brošure i promoviraju projekt kao novi turistički proizvod uz Vinkovačke jeseni”, ističe Jakšić.

Učenici bi izrađivali tradicionalne šokačke “pendžere” te ih ukrasili IDV naljepnicama koje bi prikazivale slavonske običaje. Naime, na “pendžerima” bi se nalazile naljepnice od posebne folije koja osim estetske ima i funkcionalnu svrhu. Folija štiti od zagrijavanja, blještavila i UV zračenja. Na foliji bi učenici printali motive slavonskih običaja, a posjetiteljima grada Vinkovaca bi ponudili originalan i jedinstven suvenir, naljepnice s izabranim običajem koje mogu zalijepiti na svoj prozor kao podsjetnik na boravak u šokačkoj metropoli.

“Projekt bi uveliko doprinio razvoju održivog turizma u Vinkovcima. Razbili bismo nešto što bi zanimalo građane, ali i posjetitelje našeg grada. Podignuli bismo turizam na jednu višu razinu i ponudili bismo jednu zanimljivost koja bi stajala rame uz rame uz Vinkovačke jeseni. Projekt bi opravdao naziv šokačke metropole”, istaknuo je jedan od sudionika na projektu, Mihael Zavišić, učenik 4. razreda Srednje strukovne škole smjer Hotelijersko-turistički komercijalist.

Smisao projekta je realizacija ideje koja će ih dovesti do svojevrsnog pokretanja malog posla. Značajan je bio i utjecaj praktične nastave koji učenike osposobljava i prilagođava tržišnim potrebama s vještinama i znanjem te kompetencijama potrebnima u tom području. Kroz praktičnu nastavu i obavljanje aktivnosti u različitim područjima poslovanja učenici su stekli potrebna iskustva i vještine te razvili svijest i pozitivne stavove o turizmu.

“HUP ovaj natječaj organizira svake godine kako bi poticao i promovirao poduzetništvo među mladima. Smatramo da je jako bitno da mladi budu kreativni i inovativni te da se pripreme za samo tržište rada. Vjerujemo kako su naši mladi budućnost i kako će jednog dana biti poduzetnici ili obrtnici i da će im svako iskustvo koje su dosad stekli pomoći u boljem radu”, istaknula je Vedrana Gado, pravna savjetnica HUP-a Regionalnog ureda Osijek.

Marija Felkel savjetnica predsjednika Uprave za organizacijski razvoj i ljudske potencijale iz Nexe grupe uručila je priznanja i nagradu pobjedničkom timu, zatim održala predavanje učenicima o poduzetništvu te je tom prilikom istaknula da joj je izuzetno drago biti partner na jednom ovakvom projektu.

“Vrlo nam je važno sudjelovati u ovakvim projektima koji od početka potiču kreativne ideje kroz koje vidimo način na koji mladi razmišljaju te kakve novitete donose u proces rada. Na ovaj način ih možemo podržati i pomoći realizaciji njihovih ideja”, dodaje Felkel.

Sudjelovanje u ovom projektu pomoći će učenicima pri uključivanju na tržište rada nakon završetka obrazovanja. Sredstva koja je škola dobila kao nagradu za ovu ideju će se uložiti u edukaciju učenika o poduzetništvu te razvoj poduzetničkih znanja i vještina učenika.