25 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 27. svibnja 2024.

Pojačan nadzor prometa povodom Martinja i savjeti vozačima

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Blagdan sv. Martina, zaštitnika vinara i vinograda, slavi se 11. studenoga uz narodni običaj krštenja mošta Martinje. Kako je to jedan od “veselijih” dana svake godine policija posebno upozorava vozače i svoje aktivnosti dodatno usmjerava na sprečavanje i sankcioniranje vožnje pod utjecajem alkohola. Tako i iz Policijske uprave Vukovarsko-srijemske stiže priopćenje vezano za ovaj vikend kada se slavi Martinje te očekivano povećani broj sudionika u cestovnom prometu koji su konzumirali alkoholna pića. Kako se navodi, u cilju preveniranja prometnih nesreća i njihovih posljedica, Ministarstvo unutarnjih poslova svoje će aktivnosti ovaj vikend dodatno usmjeriti na sprečavanje i sankcioniranje vožnje pod utjecajem alkohola.

Nadzor vozača
Nadzor vozača obavljat će se na lokacijama koje se statistički, ali i iskustveno iskazuju kao ugrožene u pogledu činjenja prometnih prekršaja i događanja prometnih nesreća zbog vožnje pod utjecajem alkohola, na način da će se uspostaviti veći broj kontrolnih punktova, koji će se u vrijeme provođenja akcija češće mijenjati.
U ove ciljane aktivnosti bit će uključen maksimalan broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa (uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, testeri za droge, uređaji za nadzor brzine, uređaji za automatsko očitavanje registarskih pločica).

Prošlogodišnje Martinje
Kao upozorenje vozačima mogu poslužiti i prošlogodišnji rezultati Martinja, kada je na području Republike Hrvatske, na vožnju pod utjecajem alkohola i droga, ukupno kontrolirano 12.780 vozača. Od tog broja, pod utjecajem alkohola zatečeno je 848 vozača, a 20 vozača je odbilo alkotestiranje. Također, 11 vozača na preliminarnom testiranju na droge bilo je pozitivno, dok je 15 odbilo testiranje na droge. Najveći broj vozača koji su upravljali vozilom pod utjecajem alkohola bio je u dobnoj skupini od 18 do 24 godine – 231 vozača, od 31 do 40 godina – 225 vozača, 25 do 30 godina – 181 vozača itd. Najveći broj vozača imao je koncentraciju alkohola u rasponu od 0,5 do 1,0 promil – 375 vozača.
Posebno napominjemo da su u prvih deset mjeseci 2018. godine, vozači pod utjecajem alkohola prouzročili ukupno 3.359 prometnih nesreća, od čega 56 prometnih nesreća sa poginulim osobama, 1.325 prometnih nesreća sa ozlijeđenim osobama i 1.987 prometnih nesreća sa materijalnom štetom. U ovim nesrećama smrtno je stradalo 56 osoba, 453 su zadobile teške, a 1.420 lake tjelesne ozljede.


Savjeti vozačima koji su konzumirali alkohol:
– ostavite automobil parkiran na propisan način i pješačite – koristiti će vam, a nećete nikoga dovesti u životnu opasnost,
– koristite javni prijevoz,
– koristite usluge taxi prijevoza, jer će to biti daleko sigurnije, a i jeftinije,
– ako ste u društvu, unaprijed se dogovorite tko će ostati trijezan i voziti natrag,
zamolite nekoga trijeznog da vas odveze,
– ne sjedajte za upravljač najmanje 24 sata nakon ispijanja veće količine alkoholnih pića,
vožnjom pod utjecajem alkohola ne dovodite u opasnost samo sebe, već i ostale sudionike u prometu,
– u noćima povećanog rizika (vikend) vozite sporije i opreznije, bez obzira jeste li popili ili niste

“Ne zaboravite da za upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola niti jedan razlog nije opravdan”, poručuju na kraju iz policije.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno