Da su tradicijska kultura i folklorno nasljeđe iznimno važni za naše područje i buduće generacije jako dobro znaju u Nijemcima gdje je proteklog vikenda održana manifestacija Divan je kićeni Srijem, 23. po redu. Unatoč okolnostima, žitelji Nijemaca, ali i gosti iz svih dijelova Slavonije i Lijepe Naše, i ove su godine imali priliku uživati u bogatom kulturno-umjetničkom programu koji je pokazao raskoš i ljepotu čitavog Srijema.

Od 19. do 21. lipnja Nijemci su ugostili velik broj događaja koji veličaju folklorno naslijeđe, običaje i zajedništvo Srijemaca. Zabavne i kulturne aktivnosti okupile su velike i male, stare i mlade, koji su u stilu proslavili tradiciju i pomogli u odgajanju novog naraštaja na vrijednostima kulturne civilizacije našega doba.

“Naša manifestacija ima dugu tradiciju i čekali smo do zadnjega dana što ćemo napraviti. Nismo se dali, čekali smo popuštanje mjera i to se dogodilo, tako da smo uspjeli nastaviti tu tradiciju bez prekida”, rekao je Vjekoslav Belajević, načelnik Općine Nijemci.

Program je započeo je u petak, 19. lipnja. Nakon svečanog otvorenja, koncert su održali popularni “Najbolji hrvatski tamburaši”, a dan poslije početak manifestacije obilježio je Vatrogasni kup Općine Nijemci na izletištu Sopotac. Na rasporedu su bile i aktivnosti Upoznajte zavičajni muzej Luka Natali u pratnji turističkog vodiča te „Sijelo pučkih pisaca“ u Đeletovcima. Nakon bogate subote posjetitelje su zabavile “Frajle”.

Nedjelja je bila u potpunosti posvećena tradiciji i kulturi, rezervirana za nastupe KUD-ova. Nakon nastupa dječjih foklornih skupina, bogatstvo običaja i tradicije prikazale su i odrasle folklorne skupine pristigle iz svih dijelova naše županije.

“S obzirom na cjelu situaciju oko koronavirusa smanjili smo obujam nastupa i nastupit će samo društva s područja županije”, istaknula je Katarina Šarkić, direktorica TZ Nijemci, dodavši kako su iznimno zadovoljni što se manifestacija ipak uspjela organizirati.

Kraj programa obilježio je nastup Tamburaškog sastava „Allegro“, a tijekom trajanja manifestacije kroz sva tri dana u središnjem parku posjetitelji su mogli provjeriti ponudu turističko-gospodarskog sajma. Pokrovitelj manifestacije je Općina Nijemci, a organizatori su Turistička zajednica Općine i udruga „Divan je kićeni Srijem“.