U ovom vremenu “corona” krize u kojem je velika većina građana dane provodila zatvorena u svoje domove u rimokatoličkoj župi Rokovci-Andrijaševi dogodilo se i nešto lijepo i korisno, a to je obnova crkve sv. Andrije u Andrijaševcima. Ova crkva je sagrađena u prvoj polovici 19. st. i kroz svoju povijest je više puta bila obnavljana. Posljednja značajnija obnova bila je 2002. godine, za svećenika vlč. Mirka Crnčana, kada su sanirani problemi vezani uz vlagu u zidovima. Međutim, vlaga je ostavila brojne tragove i oštećenja na žbuci, kao i na oslicima koji se nalaze na zidovima i stropu crkve.

Sadašnji župnik vlč. Đuro Blumenšajn odlučio je da upravo sada pogodan trenutak da se crkva kompletno obnovi i iznutra i izvana.

“Nedavno smo na koru crkve pronašli natpis “I. Ambrošić, Sombor 1980.” i zaključili da je to potpis kojeg su ostavili majstori koji su prije 40 godina oslikavali crkvu u Andrijaševcima. Inače, crkva u Andrijaševcima je u cijelosti oslikana u baroknom stilu, a na stropu lađe i svetišta naslikano je i nekoliko biblijskih prizora. Stupili smo u kontakt s Radionicom za konzervaciju kulturnih dobara “Ambrošić” iz Sombora u Srbiji i upoznali gospodina Ivana Ambrošića koji nam je rekao da je upravo on kao mladić sa svojim ocem 1980. godine oslikavao crkvu u Andrijaševcima i da se još uvijek svega živo sjeća. Upitali smo ga da li bi bio spreman opet, na isti način, oslikati crkvu u Andrijaševcima i tako joj vratiti izvorni unutrašnji izgled, na što je odmah pristao. Gospodin Ambrošić je došao vidjeti crkvu i dao nam svoju ponudu, koju smo prihvatili. Rekao nam je da bi radove na na unutrašnjoj restauraciji i oslikavanju interijera započeo početkom veljače, a završio prije Uskrsa 2020 godine. Sretna okolnost naše župe je što imamo dvije crkve te smo se se za vrijeme radova koristili crkvom u Rokovcima, što nikome nije predstavljalo problem.”, upoznao nas je župnik Blumenšajn.

Prema riječima župnika svi su poslovi tekli vrlo glatko i poštovani su svi rokovi. Unutrašnje oslikavanje je u potpunosti završeno prije Uskrsa, tako da su mnogi župljani u Velikom tjednu po prvi puta mogli ući u crkvu i vidjeti novi interijer, koji je mnoge ostavio bez daha. Odmah nakon Uskrsa započeli su radovi i na vanjskom uređenju fasade Crkve. Za ove poslove izvođač je bila firma „Ordino“ iz Vinkovaca specijalizirana za ličilačko-fasaderske radove. Vanjsko uređenje crkve je uspješno realizirano kroz mjesec travnj i svibanj.

Velečasni Blumenšajn nam je otvoreno rekao i kako je zatvorena financijska konstrukciju. “Ukupna cijena vanjske i unutrašnje obnove crkve i svih troškova koje su tim bili povezani iznosili su oko 380.000,00 kn. Od toga: – 100.000,00 kn dobili smo donaciju od naše Općine i na tome zahvaljujemo načelniku Damiru Dekaniću, donačelniku Anti Rajkoviću koji su nas potakli da krenemo u ovaj posao i obećali nam materijalnu podršku. 70.000,00 kn dobili smo kao donaciju Ministarstva regionalnog razvoja i europskih fondova u čemu nam je također pomogla naša Općina i njene djelatnice koje su nam rješavale kompliciranu administraciju i papirologiju. Preostalih 210.000,00 kn platili smo mi iz naše župne blagajne, a sredstva su darovi svih župnjana koji redovito doprinosite za crkvene potrebe. Zato svim darovateljima koji su dali svoj dar za crkvu bilo u nedavnoj prošlosti ili sadašnjosti od srca veliko hvala.”

Vjernici Rokovaca i Andrijaševaca sada mogu uživati u novom izgledu svoje Crkve i mnogi od njih ponosno tvrde da crkva u Andriješevcima nikad u povijesti nije bila ljepša i uređenija. Župnik je na kraju naglasio kako je ovaj projekat pokazao veliku slogu i jedinstvo svih župljana, ali isto tako i hvale vrijednu suradnju Župe i Općine Andrijaševci.