17 C
Vinkovci
Srijeda, 29. svibnja 2024.

Polaganjem vremenske kapsule u temelje započela izgradnja novog vrtića Mali princ

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Polaganjem vremenske kapsule u temelje, mališani Dječjeg vrtića Lenije danas su obilježili početak gradnje Malog princa, novog i modernog objekta na koji su Vinkovci čekali dugih 40 godina. Još jedan u nizu je to, kaže gradonačelnik Ivan Bosančić, generacijskih projekata koji ostaje u nasljeđe Vinkovčanima, roditeljima i djeci čiji će smijeh i žamor s ovog mjesta odjekivati nagodinu u ovo vrijeme.

Crteži i pisma posvećeni novom vrtiću danas su zakopani duboko u zemlju i zajedno s vinkovačkim mališanima odbrojavat će dane do ožujka 2025. godine kada bi Mali princ trebao otvoriti svoja vrata. Marko, Noemi i Klara već znaju kako će to biti jedno prekrasno mjesto za učenje, igru i odrastanje u najboljim uvjetima. „Htjeli bi da ima bazen, penjalicu i klackalicu i da to sve bude u crvenoj, bijeloj, plavoj i ljubičastoj boji. Želimo da u našem novom vrtiću sva djeca uživaju”, složni su naši mali sugovornici koji su danima vrijedno radili kako bi kapsula bila spremna za današnje polaganje.

Kako je ponosno istaknuo gradonačelnik Ivan Bosančić, predivan je prizor vidjeti početak gradnje objekta velikog impozantnih 1800 kvadrata u kojemu će svoje mjesto pronaći 176 djece – 140 vrtićke i 36 jasličke dobi u 10 odgojnih skupina. Uz dogradnju još dva postojeća vrtićka objekta, Vinkovci će dobiti 270 dodatnih vrtićkih mjesta.

„Naši projekti koji uključuju izgradnju dvije nove škole, jednog dječjeg vrtića te proširenje dva postojeća, Naša radost i Stribor, ogroman su iskorak u investiranju u infrastrukturu obrazovanja. Drago mi je što smo danas ovdje i što ćemo već za godinu dana s ovoga mjesta slušati dječji žamor i smijeh, zadovoljne tete i roditelje koji će svoju djecu dovoditi u novi vrtić”, poručio je Bosančić.

Projekt „Izgradnja i opremanje područnog dječjeg vrtića “Mali princ“ s kuhinjom u gradu Vinkovci“ vrijedan je preko 1,8 milijuna eura, a za njegovu pripremu pobrinuli su se u Agenciji za razvoj i investicije Grada Vinkovaca VIA i Upravnom odjelu Društvenih djelatnosti Grada Vinkovaca koji su ponovno, uz odličnu suradnju, pokazali i stručnost u planiranju i pripremi velikih projekata.


„Gradilište je otvoreno u srijedu 20. ožujka, trenutno se stavlja vanjska ograda i radovi se lagano zahuktavaju. Prema projektu, trebali bi biti gotovi unutar 12 mjeseci što znači do 20. ožujka 2025. godine”, pojasnila je Kristina Jukić iz VIA-e, voditeljica projekta. Podsjetila je kako je posebno specifična lokacija na kojoj će svi dnevni boravci biti okrenuti prema jugu, što znači da će djeca i zaposlenici imati idealno dnevno osvjetljenje u većini dana.

Izvrsna je i lokacija, u Ulici Silvija Strahimira Kranjčevića, odmah pokraj OŠ Ivana Mažuranića, u dijelu grada koji bilježi povećanje broja djece što se vidi po upisima djece u osnovnu školu. Brojnim roditeljima ovaj će prostor biti veliko olakšanje budući da se na jesen očekuje veća navala u dječje vrtiće, nego je to bilo prethodnih godina.

„Vjerujem da je ovo jedan od najznačajnijih dana u povijesti predškolskog odgoja u Vinkovcima. Najmlađi vrtić je star 40 godina pa je izgradnja novog svakako velik korak u predškolskom odgoju. Vjerujem da ćemo uspjeti zadovoljiti potrebe roditelja, dosad smo se snalazili, puno posla odrađuju privatni vrtići, a djece je sve više”, kazala je ravnateljica Dječjeg vrtića Vinkovci, Suzana Zidar, dodavši kako je u gradske vrtiće trenutno upisano 557 djece.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno