Otvaranjem ugostiteljskih objekata u Hrvatskoj su ponovo pokrenute turističko-ugostiteljske aktivnosti, a Turističko vijeće Hrvatske turističke zajednice ocijenilo je kako se do kraja godine očekuje oko 30 posto lanjskog turističkog prometa.

Ministar turizma Gari Cappelli najavio je da se idući koraci u revitalizaciji turizma u Hrvatskoj odnose na izradu međunarodnih procesa i otvaranja državnih granica za ulazak stranih turista.

“Za ostvarivanje tih koraka potrebna je uska suradnja s epidemiolozima i nastavak pozitivnih kretanja što se tiče broja oboljelih i izliječenih od koronavirusa. Nedavno smo u sklopu hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a održali videokonferenciju ministara država članica EU zaduženih za sektor turizma i uskoro očekujemo i realizaciju naše inicijative da se na razini EU uvede zajednički protokol za putovanja s međusobno usklađenim propisima. Pritom bi se po potrebi pojedine zemlje dogovarale bilateralno”, rekao je Cappelli.

Ocjenjujući da se današnjim početkom treće faze relaksacije mjera polako stvaraju uvjeti za pokretanje turističkih kretanja, direktor HTZ-a Kristjan Staničić je otkrio da, s obzirom na kontakte HTZ-a s najvećim inozemnim partnerima, agencijama i turoperatorima, ohrabruju povratne informacije i rezultati pojedinih tržišnih istraživanja.

Iz Ministarstva i HTZ-a podsjećaju da je u dosadašnjem dijelu turističke godine ostvaren pad turističkog prometa od 74 posto u dolascima i od 66 posto u noćenjima u odnosu na isto razdoblje 2019. uslijed ograničavanja kretanja i putovanja u svim zemljama svijeta.