19 C
Vinkovci
Četvrtak, 30. lipnja 2022.

Policajac iz Vinkovaca pravdu potražio kod premijera Plenkovića

Više od autora

- vl promo-

Franjo Sorčik
Franjo Sorčik
franjo.sorcik@novosti.hr

Krunoslav Kopčić, djelatnik Interventne policije PU vukovarsko-srijemske, jučer je sa suprugom i četvero malodobne djece krenuo put Zagreba, s ciljem da dođe do premijera Andreja Plenkovića kako bi ga upoznao sa svojom borbom, koju sa sustavom vodi već više od 8 godina.

Potvrdio je to za Večernji list zamjenik županijskog povjerenika Sindikata policije Hrvatske Goran Baliban, a koji je upozorio da je slučaj Kopčić klasičan primjer kako MUP ne poštuje pravomoćne presude nadležnih tijela prema kojima je Kopčić morao biti vraćen na radno mjesto u Interventnu postrojbu policije. Naime, umjesto na mjesto policajca Interventne postrojbe, gdje ga se po rješenju mora vratiti, njemu se nude druga radna mjesta. “Sve presude idu u korist Kopčića ali se pravorijek ne poštuje što je nedopustivo. Odbor poziva i na Odluku Ustavnog suda RH po kojoj se raspored djelatnika mora izvršiti sa danom kad je upravni postupak i započet, a kod Kopčića je to ožujak 2013. godine dok mu je MUP dao Rješenje za PP Otok 2017. godine. Odbor je za državnu službu poništio Rješenje MUP-a iz 2017. godine kojim se Kopčića raspoređuje u PP Otok. Prije toga Odbor je također poništio i Rješenje MUP-a kojim su Kopčića 2013. godine rasporedili na najniže radno mjesto u postrojbi Interventne policije i to za 2-3 zvanja niže od onog koje je on tada imao. Rješenje Odbora iz 2020. godine MUP je zaprimio u travnju prošle godine sve do siječnja ove godine niti MUP niti PU nisu ništa poduzeli iako su po zakonu morali Kopčića rasporedit na radnom mjesto u Interventnu postrojbu policije gdje je i bio 2013. godine”, objašnjava Baliban.

Krunoslav Kopčić je otac šestero djece, od kojih je četvero školaraca, te više puta nagrađivani policajac. Unatoč svemu tome od travnja prošle godine je bez rasporeda.

Radi cijeloga slučaja Kopčić je išao i u Zagreb kako bi u MUP-u i Ravnateljstvu ishodio pravdu za sebe. Tamo je, kako doznaje Večernji list, obavljeno više razgovara, a između ostaloga se od njega tražilo da napusti Zagreb i ne vraća se više, prijetilo mu se otkazom, oduzimanjem djece i slično. “Vezano za ovaj slučaj imamo par kilograma razne dokumentacije tako da je sve spremno za tužbu protiv MUP i načelnika Interventne postrojbe PU Vukovarsko-srijemske zbog psihičkog zlostavljanja. Vidjet ćemo kako će proći svi ovi razgovori i onda u dogovoru s njim odlučiti. MUP ćemo zbog mobinga i možda podnijeti kaznene prijave zbog počinjenja kaznenog djela povrede prava na rad i zlouporaba položaja i ovlasti. Kako god ovo je nedopustivo što se radi i mislim kako premijer i ministar Božinović moraju biti upoznati s time”, poručio je Baliban za Večernji list.

Zanimala nas je i druga strana priče, kontaktirali smo stoga PU vukovarsko-srijemsku iz koje smo dobili odgovor koji prenosimo u cijelosti.

“O nepoštivanju sudskih presuda o radnom mjestu u MUP RH, konkretnije u PU vukovarsko-srijemskoj u odnosu na policijskog službenika Krunoslava Kopčića, možemo ustvrditi kako je MUP RH kao prvostupanjsko tijelo donio rješenje o rasporedu za istoga koje rješenje je Odbor za državnu službu poništio i predmet vratio prvostupanjskom tijelu na ponovno odlučivanje. U tijeku je donošenje rješenja o rasporedu za Krunoslava Kopčića, a kakvo će rješenje MUP kao prvostupanjsko tijelo u ovom postupku donijeti, odnosno na koje radno mjesto će rasporediti Krunoslava Kopčića u ovom trenutku nije nam poznato. Nadalje, nije nam poznato da se bilo kakav “mobing” vrši nad Krunoslavom Kopčićem od strane rukovoditelja PU vukovarsko-srijemske ili bilo koga drugoga tijela jer bismo u protivnom poduzeli sve mjere i radnje iz naše nadležnosti u cilju utvrđivanja svih okolnosti možebitnih zlouporaba”, stoji u priopćenju PU vukovarsko-srijemske. Kako saznajemo, Krunoslava Kopčića premijer je primio i saslušao te zatražio nekoliko dana za provjeru cijelog slučaja. Kako će se ova priča o borbi pojedinca protiv sustava dalje rasplesti, vrijeme će pokazati.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno