Policija će i nadolazećeg vikenda nastaviti s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prometnih prekršaja, stoga upozoravaju vozače da poštuju prometna pravila i vode računa o vlastitoj i sigurnosti ostalih sudionika u prometu.

Iz policije prije svega podsjećaju na odredbu Zakona o sigurnosti prometa na cestama, kojom je propisano da za vrijeme vožnje danju, na motornim vozilima, od 1. studenog do 31. ožujka naredne godine, moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla, što će policijski službenici posebno kontrolirati.

Upozoravaju i da su kolnici vlažani, klizavi i hladniji zbog čega je i prianjanje pneumatika na podlogu otežano, produžava se zaustavni put prilikom kočenja, odnosno na takvom kolniku vrlo lako može doći od gubitka kontrole nad vozilom. Stoga je potrebno da se prije vožnje u takvim uvjetima dodatno provjeri tehnička ispravnost vozila kojim upravljate, a posebice stanje i ispravnost pneumatika na vozilu. Jednako tako, potrebno je voditi računa i o velikim temperaturnim razlikama između dnevnih i noćnih temperatura kada je kolnik hladniji.

Podsjećaju i da je, sukladno Odluci o obaveznoj uporabi zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatsko, propisana obaveza korištenja zimske opreme u razdoblju od 15. studenoga tekuće godine do 15. travnja iduće godine. Obavezna uporaba zimske opreme odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika.

“Uz navedeno, prelaskom na zimsko računanje vremena, noćni uvjeti vožnje započeli su ranije, međutim istovremeno, u tim ranim noćnim satima na cestama još je dosta pješaka i biciklista. Dio njih ne poštuje zakonske propise, zbog čega su teško vidljivi vozačima drugih vozila, a zbog čega posljedično može doći do naleta vozilom na pješaka i bicikliste te njihovog teškog ozljeđivanja ili smrtnog stradavanja. Stoga podsjećamo na odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama, kojima je propisano da je pješak, koji se kreće kolnikom, dužan noću, a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, biti označen nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom, baš kao i vozač bicikla. Za nepoštivanje navedenih odredbi propisana je kazna u iznosu od 300 kuna”, poručuju.

Naposljetku, a kako smo već ranije najavili, policija će do kraja godine kontinuirano provoditi pojačane aktivnosti usmjerene na sprječavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. “četiri glavne ubojice u prometu” alkohola, brzine, sigurnosnog pojasa i mobitela, kao i prekršaje vozača mopeda i motocikala te prema ponavljačima teških prometnih prekršaja, odnosno recidivistima.

Nadzor prometa provodit će se na velikom broju lokacija, a u poduzimanje aktivnosti biti će uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa.