Policijski službenici kriminalističke policije PU brodsko-posavske danas su izvjestili o dovršetku kriminalističkog istraživanja nad 24-godišnjakom s područja Slavonskog Broda, zbog sumnje u počinjenje niza kaznenih djela „Računalne prijevare“ i „Nedozvoljene uporabe osobnih podataka“.
Utvrđeno je, navodi se, da je 24-godišnjak, u razdoblju od siječnja do ožujka ove godine počinio kaznena djela na štetu više osoba iz cijele Hrvatske tako da je putem društvenih mreža ostvario kontakt s oštećenima lažno se predstavljajući. Potom je od oštećenih zatražio kupovinu Paysafecard bonova koje je potom i unovčio, a u čemu su mu pomogli 20-godišnjak i 31-godišnjak.
“Upozoravamo građane, posebice one srednje životne dobi koji koriste društvene mreže, da se u svim slučajevima radilo o novom načinu počinjenja računalnih kaznenih djela preuzimanjem osobnih podataka stvarnih osoba i stvaranjem novih „kloniranih“ profila, koje je vrlo lako napraviti. Tako se osoba dovodi u zabludu da komunicira s poznanikom, dok u stvarnosti ostvaruje komunikaciju s počiniteljem kaznenog djela.

Pozivamo građane da svaki ovakav sumnjivi način komunikacije prijave policiji te da ne nasjedaju na ovakve ili slične načine prijevare putem društvenih mreža”, poručuju iz policije.