3 C
Vinkovci
Četvrtak, 7. prosinca 2023.

Policija upozorila na glavne ubojice u prometu

Više od autora

- vl promo-
Franjo Sorčik
Franjo Sorčik
franjo.sorcik@novosti.hr

Prometna policija PU vukovarsko-srijemske obilježila je jučer, kroz preventivno-represivnu akciju, prvi Nacionalni dan sigurnosti cestovnog prometa. Akcijom je PU vukovarsko-srijemska željela naglasiti kako su prometne nesreće ubojice broj jedan, posebice među mladim osobama u dobi između 10 i 25 godina.

U Republici Hrvatskoj godišnje prosječno stradaju 15.652 osobe. Od tog broja 79,4 posto prošlo je s lakšim tjelesnim ozljedama. Teže je ozlijeđeno 18,4 posto osoba, dok je 2,2 posto osoba godišnje smrtno strada, što je prosječno 351 osoba godišnje.“Cilj akcije nije bilo intenzivno utvrđivanje prekršaja u prometu i kažnjavanje vozača već edukacija o tzv. „četiri ubojice u prometu“ (alkohol, brzina, nekorištenje sigurnosnog pojasa te nepropisna uporaba mobitela za vrijeme upravljanja vozilom). Vozače kontrolirane u prometu za trajanja jučerašnje akcije, prometni policajci darivali su prigodnim podsjetnikom na akciju, odnosno mirisnim osvježivačem zraka za vozila, s otisnutim simbolima četiri najteža prekršaja u prometu. Ovi mirisni podsjetnici na susret s policijom koje bi vozači objesili na osvrtno ogledalo pokazali su se kao izvrsno upozorenje vozačima da se prilikom upravljanja vozilom pridržavaju prometnih pravila, ali na ispunjenje obveza i dužnosti svakog vozača, a to su ispravne/važeće isprave potrebne za sudjelovanje u prometu (produženje vozačke dozvole i prometne dozvole, registriranje vozila), ali i otklanjanje kvarova na vozilu, čime vozač izravno utječe na svoju sigurnosti i sigurnost osoba koje prevozi u vozilu”, ističu iz policije. Nacionalni dan sigurnosti u prometu obilježen je na području svih policijskih uprava pod krilaticom “Kad sigurno voziš, sigurno stižeš”, praćen hastagovima #vozimsigurno, #mupbrine i #police4prevention.

Iz PU vukovarsko-srijemske javljaju također kako su u protekla 24 sata evidentirane četiri prometne nesreće s materijalnom štetom i to na području Štitara, Vukovara, Županje te Andrijaševaca.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno