10 C
Vinkovci
Utorak, 5. ožujka 2024.

Policija upozorila na prijevaru: Prevaranti se priključe na vaše računalo i skidaju novac s računa

Više od autora

- vl promo-

Policija je u posljednje vrijeme zabilježila više slučaja investicijskih prevara te zbog toga građane pozivaju na oprez.

Inozemni kriminalci preko interneta su obećavali brzu i višestruku zaradu na vrijednostima kriptovaluta, a prevareni građani su na kraju ostali bez novca. Prevaranti se često puta preko aplikacija za udaljeni pristup računalima, na primjer poznata aplikacija AnyDesk, povezuju na računalo prevarene osobe te uz njezinu dozvolu i putem internet bankarstva prebacuju novac na račune otvorene na internetskim mjenjačnicama kriptovaluta. Novac se mijenja u kriptovalute, uglavnom u bitcoine, i zatim ih prebacuju na račune pod njihovom kontrolom.


Oštećene strane nerijetko znaju ostati i bez desetaka tisuća eura. Policija građanima savjetuje da traže nepristrani savjet prije nego što odluče uložiti svoj novac te da odbijaju nenajavljene pozive gdje im se nude razne solucije investiranja i da budu sumnjičavi prema svakoj osobi koje obećavaju sigurnu i izdašnu dobit i povrat uloženog kapitala. Građanima koji su bili žrtva prevare iz policije savjetuju da budu na oprezu jer postoji velika mogućnost kako će ih prevaranti ponovno kontaktirati ili će prodati njihove podatke drugim manipulatorima.

Policija je uputila poziv svim građanima da joj se obrate ukoliko smatraju da su žrtva kaznenog djela.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno