U Ministarstvu poljoprivrede danas su potpisana 263 ugovora o financiranju projekata iz mjere „Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava“ za sektor biljne proizvodnje i mjere „Zbrinjavanje, rukovanje i korištenje stajskog gnojiva u cilju smanjenja štetnog utjecaja na okoliš“.

Natječaj je bio namijenjen sektoru biljne proizvodnje i prvi je takav od ulaska Hrvatske u EU, a financira se poljoprivredna mehanizacija, oprema i skladišta za ratarske kulture, kao i podizanje novih nasada vinograda, proizvodnja industrijskog, ljekovitog i začinskog bilja te cvijeća i ukrasnog bilja.

Nakon obrade svih projekata u sektoru ratarstva danas je potpisano 137 ugovora s potporom od 124 milijuna kuna. Isto tako, za zbrinjavanje stajskog gnojiva potpisano je 126 ugovora s potporom od 108,5 milijuna kuna. Ukupna vrijednost ulaganja navedenih projekata (uz doprinos korisnika) iz obje operacije iznosi 382 milijuna kuna.

Sve što radimo danas vidjet će se kroz koju godinu, ali donijet će poboljšanje i poljoprivrednici će biti produktivniji, uspješniji i konkurentniji. Cilj za koji se cijelo vrijeme zalažem je da naši poljoprivrednici budu sretniji i zadovoljniji, a svi zakoni i pravilnici koje pišemo, pišemo upravo za njih, jer poljoprivreda može biti super priča!“, izjavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. „Budite bez brige, bit će dovoljno novca za vas u novom programskom razdoblju Zajedničke poljoprivredne politike, a ovim putem najavljujem isplatu avansa za izravna plaćanja sljedeći mjesec i to 1,1 milijardu kuna – najviši iznos do sada, pa tako financijski stabilniji možete planirati svoju proizvodnju“, poručio je ministar.