Ukupno 31 ugovor za ulaganja u obnovljive izvore energije potpisala je u srijedu s poljoprivrednicima ravnateljica Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Matilda Copić. Vrijednost potpore projektima iznosi 35,4 milijun kuna dok je ukupna vrijednost ulaganja 59,3 milijuna kuna.

Riječ je o projektima kojima će se sufinancirati izgradnja solarnih i fotonaponskih elektrana, rekonstrukcija krovišta, kupnja opreme za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije te proizvodnja peleta.

“Ovi ugovori velik su zalog za budućnost hrvatske poljoprivrede i smjer kojim želimo ići. Očuvanje okoliša i utjecaj poljoprivredne proizvodnje na okoliš važne su pretpostavke održive poljoprivredne proizvodnje. Proizvodnja energije iz nusprodukata poljoprivredne proizvodnje direktno utječe na smanjenje troškova proizvodnje, a mjera poticanja na korištenje takvih izvora energije provučena je kroz čak dvije operacije Programa ruralnog razvoja. Od sada imamo 31 gospodarstvo koje se priključilo dobrom smjeru i koje će s 35,4 milijuna kuna potpore realizirati projekte ukupne vrijednosti 59,3 milijuna kuna”, ističu iz Ministarsta poljoprivrede.

U ovoj operaciji vrijednost potpore po projektu iznosi od 5.000 do 1.000.000 eura, dok najviša vrijednost potpore po projektu za početnike iznosi 100.000 eura. Intenzitet potpore je najviše 50% od ukupnih prihvatljivih troškova projekta.

Za mlade poljoprivrednike, za ulaganja u planinskom području, području sa značajnim prirodnim ograničenjima ili ostalim područjima s posebnim ograničenjima te za ulaganja povezana s agro-okolišnim i klimatskim djelatnostima i ekološkom poljoprivredom intenzitet potpore uvećava se za 20%.