Kontaktirajte nas

Aktualno

Pomoć pri kupnji školskog pribora

Objavljeno

-

Grad Vinkovci ovih će dana podijelit ukupno 2.430 vaučera učenicima vinkovačkih osnovnih škola, a za sufinanciranje nabave radnih bilježnica i ostalog nastavnog materijala, u ukupnom iznosu od 1.215.000 kuna. Prvi je ovo dio podijele, jer očekuje se i određeni broj zahtjeva od strane roditelja koji iz određenih, opravdanih razloga, nisu bili u mogućnosti zahtjeve podnijeti sada, pa će to učiniti pred početak školske godine, u rujnu. Nastavak je to plana i programa usmjerenoga prema mladim obiteljima s djecom koje su, kako je nekoliko puta naglašavano, prioritet trenutne gradske uprave.

“Svatko tko ima školarca u obitelji ili više njih, zna koliki su troškovi kada dijete kreće u školu i roditeljima je svaka pomoć dobrodošla. Odluku o podjeli vaučera donijeli smo upravo iz razloga kako bi pomogli roditeljima, ona se prošle godine pokazala kao dobra i dobro prihvaćena te ćemo s tom praksom nastaviti i u buduće. Važno je istaknuti da ovi vaučeri imaju jedan opći karakter, odnosno nisu namijenjeni samo za jednu svrhu nego građani mogu u knjižarama kupiti sve ono što je djeci potrebno za nastavu, od školskog pribora, bilježnica i slično. Posebno smo usmjereni na roditelje i djecu i moram reći da ćemo sve naše programe vezane uz školstvo i nadalje provoditi, ali i nadograđivati”, rekao je gradonačelnik Ivan Bosančić prilikom današnjeg posjeta Osnovnoj školi Bartola Kašića u vinkovačkom Novom Selu, gdje je učenicima i njihovim roditeljima uručio vaučere.

Novčane bonove u vrijednosti 500 kuna roditelji mogu iskoristiti u šest vinkovačkih knjižara s kojima Grad ima dogovor, a imena kojih se nalaze na bonu.

“Kada imate mnogobrojnu obitelj onda je ovakva pomoć i više nego dobrodošla. Moram primijetiti da je ovo prvi puta da netko misli na nas roditelje. Imam 30-godišnjeg sina i nikada, za vrijeme njegova školovanja, nismo dobili sličnu pomoć. Troškovi su danas veliki, naročito školovanja, pa kada ih još pomnožite 3-4 puta onda to zahtjeva velika financijska izdvajanja. Stoga je ova gesta uistinu hvalevrijedna”, priča nam Gordana Štrbo iz Novog Sela, majka čak petero djece od kojih je četvero učenika, dvoje osnovnoškolaca i dvoje srednjoškolaca.

Inače, Vlada Republike Hrvatske donošenjem Zakona o udžbenicima i drugim obrazovnim materijalima za osnovnu i srednju školu obvezala se financirati iz državnog proračuna udžbenike za učenike svih razreda osnovnih škola u Hrvatskoj. Provedbom nužnih procedura nabave udžbenici će biti osigurani svim učenicima odmah s početkom nove školske godine.

“Budući da financiranje od strane Vlade ne obuhvaća radne bilježnice te druge potrebite radne materijale za školu, Grad Vinkovci će putem novčanih bonova u protuvrijednosti 500 kuna sufinancirati nabavku radnih bilježnica i preostalog nastavnog materijala za učenike koji u tekućoj školskoj godini pohađaju od I. do VII. razreda, odnosno koji u idućoj školskoj godini upisuju od II. do VIII. razreda. Što se pak tiče prvih razreda osnovnih škola u školskoj godini 2019./2020., s početkom školske godine započet će postupak prikupljanja dokumentacije radi ostvarivanja prava na jednokratnu novčanu naknadu u iznosu od 1.000 kuna koja će se uplaćivati na račune roditelja. Dokumentacija će se podnositi u školama, a roditelji će biti pravovremeno obaviješteni o samom postupku”, pojašnjava pročelnica Upravnog odjela društvenih djelatnosti Andrea Vinković.

Po pitanju učenika koji upisuju prve razrede srednjih škola također će početkom školske godine započeti postupak prikupljanja dokumentacije radi ostvarivanja prava na novčanu naknadu u iznosu od 1.000 kn. Dokumentacija će se podnositi u Upravnom odjelu društvenih djelatnosti Grada Vinkovaca, a o početku postupka i potrebnoj dokumentaciji roditelji će biti pravovremeno obaviješteni putem medija, web stranice Grada kao i putem svojih škola.

Aktualno

Porečani ponovno bolji od Spačve

Objavljeno

-

Napisao/la

    74 pregleda
FOTO: Arhiva

Vinkovački rukometaši u 12. kolu Paket24 Premijer lige ugostili su Poreč i upisali poraz od dva razlike (30:32). Tako su Narančasti u drugom međusobnom susretu ubilježili i drugi poraz.

Prvo poluvrijeme bilo je neizvjesno, igralo se gol za gol, tek na momente su se jedni i drugi znali odvojiti na dva pogotka razlike. Najveću razliku u prvom dijelu imali su gosti kada su u posljednjoj minuti imali čak četiri zgoditka prednosti. Na odmor se otišlo s rezultatom 15:18 u korist Porečana.

Drugo poluvrijeme se nastavilo u istom ritmu, gol za gol. Domaći su uspjeli uhvatiti priključak i izjednačiti na 20:20 u 35. minuti ogleda.

No, to je bilo sve od Spačve koja je cijelo vrijeme hvatala zaostatak koji na kraju nije uspjela dohvatiti. Istrijani se u 57. minuti ponovno odvajaju na +2 što je presudilo utakmicu u njihovu stranu.

Najraspoloženiji kod Vinkovčana bio je Marin Božičević s 9/9, a odmah iza njega je Vignjević s 8 postignutih golova. Goste su predvodili Krajcar, Rađaković i Bošnjak sa 7 zgoditaka.

Spačva se nakon 12 odigranih utakmica nalazi na 7. mjestu s 8 osvojenih bodova.

Ostale su još dvije utakmice do kraja jesenske dionice u kojem Narančasti dočekuju PPD Zagreb, a zatim idu u goste Rudaru.

Nastavi čitati

Aktualno

Tradicija planinara u Vinkovcima čak 69 godina, a kampiranje hit 1954.

Objavljeno

-

Napisao/la

    104 pregleda

Da su Vinkovci već davne 1952. godine imali Planinarsko društvo, svjedoče brojni tekstovi u bogatoj arhivi tadašnjih Vinkovačkih novosti, a broj 13 iz 1954. godine na trećoj nam stranici otkriva bogate aktivnosti planirane za tu godinu. Osnovani 1952. godine, u startu su okupili 32 člana, a samo dvije godine kasnije, u trenutku nastajanja teksta kojeg potpisuju „Dva prijatelja”, čak njih 240.

Planinari su, navodi se u članku, bili važan dio ondašnjih društveno-političkih događanja, pa su tako „svečano ispraćeni od mnoštva građana pri nošenju Titove štafete”, a o aktivnostima koje su planirali te godine svjedoči plan brojnih izleta po bivšoj državi – od Plitvičkih jezera, preko Doboja i povijesnog Bihaća, Jankovca, Đakovštine i požeškog kraja. Najveći je bio na Zagrebačku goru i Samoborsko gorje, uz posjet dvorcu Mokrice, kažu.

Na godišnjoj skupštini, povodom koje je sadržaj i našao mjesto u tadašnjim Vinkovačkim novostima, najavili su brojne izlete među kojima nama najzanimljivije kampiranje, koje je prije gotovo sedam punih desetljeća, bilo vrlo popularno među građanima, ljubiteljima prirode.

„Najinteresantnije i najpohvalnije u planu za ovu godinu jeste nabava šatora i organizacija logorovanja – kampiranja na Plitvičkim jezerima i na moru, od svibnja do rujna te bi svakih 14 dana moglo u istima provesti odmor oko 50 drugova i drugarica, uz daleko manje financijske izdatke u odnosu na cijene za ugostiteljske usluge,” navedeno je. S ciljem smanjenja troškova svojih članova, društvo je osnovalo zajedničku putnu blagajnu. Bio je to zajednički budžet za sufinanciranje skupljih izleta, pojašnjavaju „Dva prijatelja”, autori teksta iz 1954. godine.

Prvi svibnja, primjerice, slavio se na Đerdapu do kojega su stizali brodom. „ Smatramo da je ova zamisao planinara pohvalna, jer je namjera organizirati za sve naše građane, a u suradnji sa sindikalnim organizacijama. Zatražen je poseban brod od Vukovara do Đerdapa i natrag, dok bi na brodu bila glazba, pored bifea i kuhinje. Brod bi noću bio rasvijetljen lampionima i sijalicama raznih boja, a priredio bi se i vatromet na Dunavu, a eventualno bi se prikazivali filmovi,” stoji u tekstu. Još su predviđeni izleti na Majevicu, uz posjet Tuzli i Kreki, a zatim Erdut. Putovalo se na Trebević kod Sarajeva s izletom u glavni grad BiH potom Jajce, Travnik i eventualno Banja Luku. Ljeto je bilo rezervirano za izlet na Papuk i Zvečevo, a rujan u Šumetlicu kod Nove Gradiške. Najzad, početkom listopada išlo se u Ilok i Šarengrad.

Tako su Vinkovčani djelovali u okviru Planinarskog društva još davne 1952. godine, na žalost svih dušobrižnika koji danas osporavaju postojanje jedne hvalevrijedne udruge ljubitelja prirode u ravničarskom kraju. S obzirom na ondašnje stanje gospodarstva i brojne sponzore, čini se kako je bilo sjajno organizirano te nudilo članstvu i sugrađanima zanimljiva putovanja i avanture u prirodi.

Nastavi čitati

Aktualno

Oprosti za Božić, dječja predstava koja otkriva veliku tajnu Sjevernog pola

Objavljeno

-

Napisao/la

    185 pregleda
FOTO: Gradsko kazalište Joze Ivakića

Nakon Večeri bosanskog smjehotresa, Gradsko kazalište Joze Ivakića sutra će ugostiti dječju predstavu „Oprosti za Božić”, autorski projekt Katarine Šestić i Josipe Oršolić.

Predstava će sutra biti izvedena dva puta, u 11 i 12 sati, a svi oni koji nisu uspjeli doći do ulaznica, ovu razigranu i poučnu predstavu moći će pogledati ponovno 18. prosinca.

Radnja predstave vrti se oko svađe dviju sestara, mlađe Laure i starije Nore. Naime, mišljenja u vezi otkrivanja Božića nikako im se ne poklapaju. Laura je roditeljima pripremila božićno iznenađenje, a Nora joj odbija pomoći i sudjelovati u pripremi. „To je sve što ćemo vam zasad otkriti, sve koje zanima nastavak neka dođu u vinkovačko kazalište i pogledaju predstavu”, rekla je glumica Katarina Šestić dodavši kako će mališani izvući bitnu pouku iz predstave, odnosno otkrit će im se velika tajna Sjevernog pola koja će ih sigurno iznenaditi.

Predstava traje 35 minuta, namijenjena je djeci od tri godine i starijima, a oni koji čekaju zadnji tren za kupnju ulaznice, sutra na blagajni kazališta morat će izdvojiti 25 kuna.

„Ovo je prva predstava naše kazališne družine „Iglu”, a na daske koje život znače popet će se nove glumačke nade. Dođite nas podržati i razveselite svoju djecu jednom pravom božićnom predstavom”, pozvala je sve Katarina.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Događanjaprije 5 sati

Drugu adventsku svijeću upalio Jakov Šebalj

Svečano, lijepo i pobožno upaljena je večeras druga adventska svijeća. Betlehemska svijeća, pomirilica, svijeća mira. Upalio ju je maleni Jakov...

Aktualnoprije 6 sati

Porečani ponovno bolji od Spačve

Vinkovački rukometaši u 12. kolu Paket24 Premijer lige ugostili su Poreč i upisali poraz od dva razlike (30:32). Tako su...

Aktualnoprije 9 sati

Tradicija planinara u Vinkovcima čak 69 godina, a kampiranje hit 1954.

Da su Vinkovci već davne 1952. godine imali Planinarsko društvo, svjedoče brojni tekstovi u bogatoj arhivi tadašnjih Vinkovačkih novosti, a...

Vijestiprije 10 sati

Početak posebnog prijateljstva: Bajkeri darivali djecu udruge udomitelja

Stereotipima unatoč, cure dečki u kožnim jaknama i na motorima uopće nisu zločesti. Dapače, većinom se iza tog izgleda kriju...

koronavirusprije 11 sati

Počelo prikupljanje potpisa za referendum o covid potvrdama

Sljedeća dva tjedna, do 18. prosinca, na više od 1200 štandova diljem Hrvatske prikupljaju se potpisi za dvije referendumske inicijative...

Temaprije 13 sati

Epoksi smolu pretvara u mala umjetnička djela

Svojim malim kreacijama dokazuje kako kreativnost uistinu može biti bez granica, potrebna je samo trunka volje i truda. Ilijana Vučković...

Vijestiprije 15 sati

Na području Vukovarsko-srijemske 105 novooboljelih, preminulo 5 osoba

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8,00 sati, u posljednja 24 sata je 105 novih  pozitivnih osoba  na COVID-19,...

Vijestiprije 17 sati

HZZO će test na koronu ubuduće plaćati 62 kune

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje ubuduće će brzi antigenski test na covid-19 na uputnicu plaćati 62 kune, izvijestili su iz...

Najčitanije