Hrvatski Crveni križ pokrenuo je apel za pomoć stanovništvu Albanije koje se suočava s tragičnim posljedicama razornog potresa. Svi građani koji žele i mogu pomoći unesrećenom stanovništvu, donacije mogu uplatiti na žiro račun otvoren u Zagrebačkoj banci, sa sljedećim podacima:

HRVATSKI CRVENI KRIŽ

Ulica Crvenog križa 14, Zagreb

IBAN HR84 23600001502671545 – poziv na broj: 700

Svrha: Apel za žrtve potresa – Albanija

Za uplate iz inozemstva SWIFT kod: ZABAHR2X

Internetske donacije građani i tvrtke mogu uplatiti putem web-stranice Hrvatskog Crvenog križa www.hck.hr. Uplate su moguće i putem mobilnog bankarstva, a potrebno je skenirati bar-kod. Građani mogu pomoći i pozivom na broj 060 9011. Cijena poziva iznosi 6,25 kuna, u iznos je uključen PDV kao i naknada teleoperateru. Teleoperater: Moj Telekom d.o.o.

Prikupljena novčana sredstva Hrvatski Crveni križ uplatit će na račun Albanskog Crvenog križa koji od prvoga trenutka brine za evakuirano stanovništvo te im osigurava hranu, vodu, higijenske potrepštine, deke, šatore, psihosocijalnu podršku, a pomažu i u pružanju prve pomoći. Usto, timovi Crvenoga križa sudjeluju i u potrazi i spašavanju osoba zarobljenih pod ruševinama. Tročlani tim Hrvatskog Crvenog križa priključio se spasilačkim službama na licu mjesta.

U sklopu materijalne pomoći koju Republika Hrvatska šalje u Albaniju, Hrvatski Crveni križ šalje 500 kompleta posteljine te 2000 konzervi hrane. Imajući u vidu da na području Republike Hrvatske žive i pripadnici albanske nacionalne manjine, Hrvatski Crveni križ onima koji ne uspijevaju stupiti u kontakt s članovima obitelji poručuje da mogu kontaktirati Službu traženja Albanskog Crvenog križa na broj +35542222037 ili Službu traženja Hrvatskog Crvenog križa na broj 01 4655 369 koje će im pomoći.