19 C
Vinkovci
Četvrtak, 28. rujna 2023.

Ponosni na Željeznički muzej, dio turističke ponude grada Vinkovaca

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Današnja Udruga željezničkih umirovljenika HŽ Vinkovci osnovana je 18. lipnja 1992. godine kao Klub željezničara Vinkovci koji je djelovao u prostoru Mađarske škole.

Klub željezničara Vinkovci 2001. godine registriran je kao Udruga željezničkih umirovljenika HŽ Vinkovci. Za dan udruge odabran je blagdan sv. Lucije te se na taj dan održava redoviti susret članova udruge i njihovih bračnih drugova te prijatelja udruge, kako bi se družili i proveselili uz skromni domjenak i zabavni program, ističe predsjednik udruge Drago Majstorović.

S velikom sjetom mnogi željezničari vinkovačkog željezničkog čvorišta prisjećaju se prošlih vremena kada su u sastavu Mađarske škole imali značajne prostore u kojima su imali mogućnost organizirati sportsko-rekreativne i kulturno-zabavne sadržaje. U to vrijeme Udruga željezničkih umirovljenika brojila je po više stotina članova, a za svoje programe i aktivnosti dobivala je financijsku potporu od organizacijskih jedinica Hrvatskih željeznica”, ističe Majstorović.

Reorganizacijom Hrvatskih željeznica te prelaskom zgrade Mađarske škole u vlasništvo Grada Vinkovaca, udruga seli u krug vestibila kolodvorske zgrade.

Izgubili smo prostore za sportsko-rekreativne i kulturno-zabavne sadržaje, a počela je izostajati i financijska potpora organizacijskih struktura HŽ-a pa se aktivnost svela na izlete u parkove prirode, obilazak spomenika kulturne i memorijalnih obilježja iz Domovinskog rata, hodočašća u svetištima na području Slavonije i Baranje te susrete prigodom obilježavanja Dana udruge. Za te programe apliciramo za financijsku i stručnu pomoć Grada Vinkovaca i Vukovarsko-srijemske županije kroz socijalne programe. Bjelodano je jasno da bi aktivnosti udruge teško opstale samo od članarine koja iznosi 10,00 eura godišnje da nema ove potpore”, ističe Majstorović.

Unatoč svim teškoćama u radu, udruga je opstala, ponajprije zahvaljujući entuzijazmu i nesebičnom radu pojedinaca kao što su i dugogodišnji predsjednici Pavo Božićević i Antun Zovkić i tajnici Andro Burić i Vjekoslav Ivanić. Upravo oni ponajviše su zaslužni i za prikupljanje eksponata iz željezničke povijesti koje danas čuva Željeznički muzej koji je uvršten i u turističku ponudu Grada Vinkovaca.

Od 1992. godine do danas u aktivnostima udruge ukupno je sudjelovalo preko 2.600 članica i članova, ističe zaključno Drago Majstorović napominjući kako je, nažalost, broj članova sve manji. Tako trenutačno imaju oko 130 članova s ispunjenim članskim obvezama.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno