26 C
Vinkovci
Subota, 21. svibnja 2022.

Popis poljoprivrede u Hrvatskoj

Više od autora

- vl promo-
Franjo Sorčik
Franjo Sorčik
franjo.sorcik@novosti.hr
Popis poljoprivrede provest će se u Hrvatskoj u lipnju iduće godine, a cilj je njime dobiti što preciznije podatke o hrvatskoj poljoprivredi, te utvrditi važnost te djelatnosti za hrvatsko gospodarstvo, predviđeno je prijedlogom zakona o popisu poljoprivrede 2020. koji je Državni zavod za statistiku (DZS) uputio u javnu raspravu.

“Popis poljoprivrede opsežno je statističko istraživanje čiji je cilj dobivanje što preciznijih podataka o hrvatskoj poljoprivredi – gospodarenju zemljištem i načinu poljoprivredne proizvodnje, načinu korištenja poljoprivrednog zemljišta, stočnom fondu i objektima za smještaj životinja i gospodarenje stajskim gnojem, navodnjavanju, radnoj snazi u poljoprivredi, dopunskim djelatnostima na poljoprivrednom gospodarstvu, prodaji poljoprivrednih proizvoda, mjerama potpore ruralnom razvoju te o prilagodbi na ekološku poljoprivrednu proizvodnju i aspektima zaštite okoliša”, ističe se u obrazloženju predloženog zakona o kojemu se do 7. ožujka provodi javno savjetovanje.

Popisom se želi utvrditi i važnost poljoprivrede za hrvatsko gospodarstvo. DZS će prve rezultate popisa poljoprivrede objaviti do 30. studenoga 2020. godine, a konačne rezultate najkasnije do 31. prosinca 2021. godine, predviđa zakonski tekst. Procjenjuje se da će u popis poljoprivrede biti uključeno oko 3.000 sudionika, odnosno popisivača, kontrolora, koordinatora, članova popisnih povjerenstava i članova popisnih centara. Troškovi pripreme, organizacije popisa poljoprivrede, kao i za obradu i objavljivanja podataka u ukupnom iznosu od 34,25 milijuna kuna osiguravaju se u državnom proračunu u okviru financijskog plana DZS-a za razdoblje od 2018. do 2021. Inače, zadnji je popis poljoprivrede u Hrvatskoj proveden od 1. do 15. lipnja 2003. godine, što je bio prvi takav popis nakon 40 godina.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno