Kontaktirajte nas

Aktualno

Potpisan ugovor o suradnji kazališta iz Siska i Vinkovaca na predstavi “Što žena umije”

Objavljeno

-

Uoči večerašnje premijere komedije „Što žena umije” Gradsko kazalište „Joza Ivakić” Vinkovci i Gradsko kazalište Sisak i službeno su potvrdili suradnju na ovoj predstavi. U foajeu vinkovačkog kazališta ugovor o koprodukciji potpisali su Tanja Tole Majstorović ravnateljica Gradskog kazališta Sisak Doma kulture Kristalna kocka vedrine i Zdenko Rečić, ravnatelj Gradskog kazališta „Joza Ivakić” Vinkovci.

Budući da, uslijed šteta prouzročenih razornim potresima na Banovini krajem prošle godine i Dom kulture Kristalna kocka vedrine Gradskog kazališta Sisak treba nužnu obnovu i trenutačno nije u funkciji, kao i manja zgrada Glumačke družine K21 te ostali prostori koji su se koristili za kulturne sadržaje, poziv na suradnju koji je stigao iz vinkovačkog kazališta prihvaćen je s radošću i zahvalnošću, istaknula je Tanja Tole Majstorović.

„Nadam se da ćemo večeras svi uživati na premijeri iako, nažalost, neće moći biti toliko publike koliko bi mi uvijek željeli. Nadam se dobroj glumi, kostimima i uspješnoj izvedbi. Nadam se što prijem dolasku u Sisak i da će Sišćani nestrpljivo iščekivati našu premijeru u koprodukciji s vinkovačkim kazalištem”, istaknula je Tanja Tole Majstorović.

Današnjem potpisivanju ugovora nazočili su i Marijana Barišić, voditeljica marketinga Doma KKV i gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić, koji je gostima iz Siska uputio riječi dobrodošlice i izrazio nadu u što skoriju obnovu njihovoga prostora i povratak uobičajenom radu te kazao kako će Vinkovčani rado biti dio toga.

„Želimo vam da se što prije vratite na svoje daske, a ovu priliku koristimo kako bi se najavili da i dođemo kada to bude s našim kazalištem i uveličamo i taj trenutak, ali svakako stojimo na raspolaganju za bilo koju suradnju kako bi se vi što prije vratili u normalan rad. Drago mi je što se potpisali ovaj ugovor i puna potpora Grada Vinkovaca da idete u tom smjeru što prisnije suradnje”, istaknuo je gradonačelnik Bosančić.

Komedija “Što žena umije” nastala je prema motivima humoreske Marije Jurić Zagorke.

U predstavi za koju režiju kao i tekst i dramaturgiju potpisuje Biljana Čakić, glume: Matea Marušić – Nera / Ruža, Vladimir Andrić – Siniša / doktor, Vedran Dakić – Mirko /Damir, Selena Andrić – Anka / Marija Jurić Zagorka, Zorko Bagić – A.G. Matoš, Nataša Veselinović – Zofka Kveder, Lucija Subotić – Virginia Wolf i Laura Šalov – Mira Koconda.

Scenografiju potpisuje Davor Molnar, asistentica scenografa je Anamarija Šerbetar, kostimografkinja je Zdenka Lacina, asistentica kostimografkinje Jasminka Petek Krapljan. Dizajn plakata i programske knjižice potpisuje Mirela Andabak. Glazbu je odabrao Miljenko Puljić. Šminku i frizuru osmislila je Ruža Miler. Video isječke potpisuje Darko Bušnja.

Ova komedija o muško ženskim odnosima, bavi se pitanjima feminizma i ženske emancipacije u današnjem društvu te krugu obitelji, s duhovitim replikama i finom satirom, poručuju vinkovački kazalištarci ne krijući uzbuđenje što unatoč epidemiji novoga koronavirusa i svim problemima koje je donijela, izlaze s novom predstavom.

Aktualno

Vukovarsko-srijemska županija bilježi 243 nove pozitivne osobe

Objavljeno

-

Napisao/la

    51 pregleda

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do jutros u 8 sati, u posljednja 24 sata su 243 nove pozitivne osobe na COVID-19, potvrđene PCR testiranjem ( 82 osobe iz Vinkovaca, 25 osoba iz Županje, 15 osoba iz Vukovara, 9 osoba iz Borova, po 7 osoba iz Jarmine, Nuštra, Otoka, po 6 osoba iz Cerne i Ivankova, po 5 osoba iz Cerića, Nijemaca i Starih Mikanovaca, po 4 osobe iz Andrijaševaca, Bošnjaka, Iloka i Starih Jankovaca, po 3 osobe iz Privlake, Retkovaca, Rokovaca, Slakovaca, Tordinaca i Tovarnika, 2 osobe iz Babine Grede, Drenovaca, Gradišta, Gunje, Lipovca, Negoslavaca, Ostrova i Tompojevaca, te po 1 osoba iz Donjeg Novog Sela, Đeletovaca, Ilače, Komletinaca, Lipovače, Mirkovaca, Novih Mikanovaca, Podgrađa, Soljana, Strošinaca, Štitara, Trpinje, Vinkovačkih Banovaca i Vođinaca ). Nema preminulih osoba .

Od početka epidemije ukupan broj oboljelih osoba je 24.648. Oporavilo se 22.989 izliječeno, a preminulo je 399 osoba. Zbog COVID-19 bolesti trenutno je hospitalizirano 56 osoba. U samoizolaciji su 2.272 osobe.

Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19, 86 je pozitivnih osoba iz sustava zdravstva ( 8 liječnika, 43 med. sestara / tehničara, 22 druga zdravstvena radnika, 13 nezdravstvenih radnika zaposlenih u zdravstvu ). U samoizolaciji iz sustava zdravstva nalazi se 11 radnika ( 8 med. sestara / tehničara, 1 drugi zdravstveni radnik, 2 nezdravstvena radnika zaposlena u zdravstvu ). Iz sustava obrazovanja ukupno je oboljelo 149 nastavnika i 725 učenika.

U protekla 24 sata testirana je 531 osoba te je broj do sada testiranih 129.463.

Nastavi čitati

Aktualno

29. obljetnica Vojno-redarstvene operacije Maslenica ’93.

Objavljeno

-

Napisao/la

    35 pregleda
Foto: Hrvatski vojnik

Vojno-redarstvena operacija “Maslenica ’93.” bila je prva velika oslobodilačka akcija u dotadašnjem dijelu Domovinskoga rata, kojom je u nešto manje od tri dana prije 29 godina oslobođen znatan dio zadarskog zaleđa te su stvorene pretpostavke za ponovno prometno povezivanje juga i sjevera zemlje.

Nakon napadnih djelovanja od 22. do 27. siječnja 1993. godine, snage Hrvatske vojske i policije prešle su u fazu aktivne obrane oslobođenih područja.

Neprijatelj je ojačanim snagama nastojao vratiti područja te su borbe hrvatskih i neprijateljskih agresorskih srbočetničkih snaga na cijeloj crti obrane nastavljene sve do kraja ožujka 1993. godine.

U tom je vremenu poginulo više hrvatskih branitelja u snažnim borbama s neprijateljskim snagama nego u prvim danima bojnih djelovanja.

U prva tri dana akcije poginulo je 19 pripadnika HV-a i MUP-a, a ranjeno ih je 70, a zbog snažnih topničko-raketnih i tenkovskih, a povremeno i pješačko-diverzantskih napada agresora koji su uslijedili odmah nakon operacije, do 31. ožujka 1993. poginulo je 127 hrvatskih branitelja.

Zahvalu braniteljima sudionicima VRO “Maslenica ’93”, posebno obiteljima poginulih, danas je u Zadru, na svečanom obilježavanju 29 godina od operacije, uputio Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

VRO “Maslenica ’93” bila je prekretnica u Domovinskome ratu kao snažna poruka da su hrvatske oružane snage sposobne osloboditi državu od neprijatelja, istaknuo je ministar Medved.

Nastavi čitati

Aktualno

Narodna knjižnica i čitaonica sv. Benedikta Nuštar

Objavljeno

-

Napisao/la

    45 pregleda

Svoj rad u uvjetima pandemije COVID-19 bolesti prilagodila je i Narodna knjižnica i čitaonica sv. Benedikta Nuštar, koja će u ožujku ući u dvanaestu godinu rada kao Podružnica Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci. Unatoč epidemiološkim mjerama i uz njihovo pridržavanje aktivnosti nisu izostale tijekom cijele prošle godine.

“Ukupan broj aktivnih korisnika u 2021. godini bio je 416. Broj posudbi bio 5 411, a broj fizičkih posjeta Knjižnici 4 274. Tijekom godine organizirana su 62 događaja, od toga 36 za djecu. Knjižni fond u 2021. godini sastojao se od 12 388 jedinica knjižne građe odnosno svezaka”, ističe Martina Vignjević, voditeljica nuštarske Knjižnice.

Kao zadnje aktivnosti u prošloj godini od 2. prosinca pa do 23. prosinca, u Knjižnici su organizirane Božićne radionice za mlađe korisnike “Nadamo se, ako mjere budu dozvolile da ćemo uskoro ponovno krenuti s radionicama za djecu. Kroz godinu su također u planu i gostovanja u našem prostoru i, naravno, obilježavanje značajnih datuma i manifestacija kao što su Noć knjige, Mjesec hrvatske knjige i druge. Nastavlja se i aktivnost Čitateljskog kluba koji se sastaje mjesečno jedanput, zadnji četvrtak u mjesecu, a za siječanj Knjiga mjeseca je “Braneći Jacoba” autora Williama Landaya”, ističe Martina Vignjević.

Recimo i to kako, uz Knjižnicu u Nuštru, ljubitelji pisane riječi iz općine Nuštar iz mjesta Cerić i Marinci imaju i mogućnost posudbe knjiga u bibliobusu. Bibliobus stiže petkom, u Cerić od 8,30 do 9,10 te od 13,35 do 14,40 h, a u Marince od 12,10 do 13,20 h. Upis u bibliobus je 20 kuna. Isto toliko je i godišnje članstvo za odrasle u nuštarskoj Knjižnici dok djeca i srednjoškolci do 18 godina usluge Knjižnice mogu koristiti besplatno. Radno vrijeme Knjižnice je ponedjeljkom, srijedom i petkom od 8,00 do 15,00 h te utorkom i četvrtkom od 12,00 do 20,00 h.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 21 minuta

Vukovarsko-srijemska županija bilježi 243 nove pozitivne osobe

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do jutros u 8 sati, u posljednja 24 sata su 243 nove pozitivne osobe...

Aktualnoprije 42 minute

29. obljetnica Vojno-redarstvene operacije Maslenica ’93.

Vojno-redarstvena operacija “Maslenica ’93.” bila je prva velika oslobodilačka akcija u dotadašnjem dijelu Domovinskoga rata, kojom je u nešto manje...

Aktualnoprije 2 sata

Narodna knjižnica i čitaonica sv. Benedikta Nuštar

Svoj rad u uvjetima pandemije COVID-19 bolesti prilagodila je i Narodna knjižnica i čitaonica sv. Benedikta Nuštar, koja će u...

Aktualnoprije 3 sata

U Slavoniji povremeni snijeg češći tijekom dopodneva

Baš kao što su meteorolozi i najavljivali za Slavoniju, uz  umjereno i pretežno oblačno vrijeme Vinkovce i okolicu jutros je...

Vijestiprije 4 sata

Blagdan svetog Vinka, 22. siječnja, dan svih zaljubljenika u vino

Autentičan je to  i važan  vinogradarski blagdan kada vinogradari trs vinove loze simbolično režu, vješaju se kobasice i sve se...

Aktualnoprije 16 sati

Vinko Juzbašić predstavio knjigu “Kad sam ja bio đeca”

U dvorani ogranka Matice Hrvatske u Vinkovcima održano je predstavljanje knjige “Kad sam ja bio đeca” autora Vinka Juzbašića. Knjiga,...

Vijestiprije 17 sati

Autobusni prijevoznici traže isplatu naknade

Autobusni prijevoznici traže da im se isplati trošak hladnog pogona u vrijednosti od barem 50 posto ugovorenog iznosa s državom...

Aktualnoprije 18 sati

Od danas pošiljke možemo slati u 191 državu

Korisnici usluga Hrvatske pošte mogu međunarodne pošiljke slati u 191 državu i teritorij na svim kontinentima, priopćili su iz Hrvatske...

Najčitanije