Simbolika i stvarno značenje sađenja drveća ima univerzalnu snagu u svakoj kulturi i svakome društvu na Zemlji; to je način na koji pojedinci – muškarci, žene i djeca – mogu sudjelovati u stvaranju rješenja za ekološku krizu. Ako razmišljate godinu dana unaprijed, posijte sjeme. Ako razmišljate deset godina unaprijed, posadite drvo. Kineska je izreka po kojoj živi Vinkovčanin Vladimir Dimić koji je u svojih 65 godina posadio i nadgledao sadnju čak tisuću stabala.

Ovaj Vinkovčanin s adresom u Zagrebu, poznat je po tome što već 30-tak godina po Zagrebu sadi drveća na mjestima za koja on ocjenjuje da nema dovoljno stabala i da bi baš na tom mjestu trebalo niknuti novo.

“To što sam se igrao između velikih hrastova i živio pokraj velikog bagremika, izgleda, kasnije će odrediti moju strast za komunikaciju sa stablima. Osnovna škola “Ivan Goran Kovačić” kraj Barice bila je divna, a vinkovačka Gimnazija fantastična ustanova, i mislim da su mi osnovna i srednja škola pomogle da postanem dobar čovjek”, objasnio nam je Vladimir. Nikada nije razmišljao koja je njegova svrha na ovom planetu i uvijek je živio punim plućima. “I onda mi je odjednom, poput profesoru Baltazaru, sinulo: “Moram posaditi svake godine barem jedno drvo i tako izraziti svoju duboku zahvalnost Zemlji za kisik koji dišem. I to radim i dan danas i radit ću do svoga sve bližeg kraja”, kroz šalu nam je ispričao Vladimir koji je dosad zasadio i organizirao sadnju tisuću stabala. “Svjestan sam da moje akcije nisu legalne i pišući anegdotalno o tome, bilo bi kao prizivanje nevolje. Dva puta sam pozvan od komunalnog redara u ove 33 godine i prošao samo s upozorenjem da malo obuzdam svoju strast. Neka ostane na tome”, objašnjava te dodaje: “Iako zelena površina oko moje zgrade ima 146 odraslih stabala koje su mojih ruku djelo, ne mislim stati. Kada ne bih posadio stablo, te bih se godine ozbiljno razbolio. Dakle, sadim dokle živim”.

O Vladimiru je ove godine snimljen dokumentarac “Čovjek i drvo” koji putuje po filmskim festivalima diljem svijeta. Stariji Vinkovčani pamte Vladimira kao voditelja radioemisije “Koncert za mlade” na Radiju Vinkovcima i člana Fotokluba Vinkovci. Imao je nekoliko izložbi fotografija, autor je knjige naslovljene “Život” i radi na drugoj.