Bubamaraje jedna od najvećih udruga u Hrvatskoj. Ima više od 1500 članovate 150 provedenih projekata s čak 400 zaposlenih osoba

Nedavno je obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom,3. prosinca. Obilježile su ga i brojne udruge u Hrvatskoj pa tako ivinkovačka Bubamara. Samo ne nekom posebnom akcijom nego svojimuobičajenim aktivnostima koje su kroz 35 godina postajale svebrojnije i značajnije, a udruga se oblikovala u respektabilnuorganizaciju na dobrobit svojih članova s područja cijeleVukovarsko-srijemske županije. Udruga osoba s invaliditetom BubamaraVinkovci već je odavno svojim značajem u krugu osoba sinvaliditetom prešla okvire Vukovarsko-srijemske županije budućida, radeći u korist svojih članova, nerijetko postiže rezultatekoji idu u prilog boljeg statusa općenito osoba s invaliditetom.

Bubamara je, podsjetimo, neprofitna organizacija koja postoji i djeluje na području Vukovarsko-srijemske županije od 1984. godine odnosno već 35 godina. Kroz cijelo to vrijeme, ističu u udruzi koju već duže vrijeme vodi predsjednik Tomislav Velić, promoviraju izjednačavanje mogućnosti za osobe s invaliditetom kroz djelotvoran i visoko kvalitetan sustav usluga. “Velika većina naših članova dobiva stvarne i konkretne usluge kao što su: osobna asistencija, pomoćnici u nastavi, usluga prijevoza posebno prilagođenim vozilima, poludnevni boravak, mobilni tim, psihosocijalna podrška, palijativna skrb i druge. Jedna smo od najvećih organizacija civilnog društva u Hrvatskoj s više od 1500 članova, 150 provedenih projekata preko kojih zapošljavamo čak 400 osoba iz gotovo svih županijskih mjesta te smo jedinstveni s obzirom na činjenicu da obuhvaćamo sve vrste invaliditeta što udrugu čini respektabilnom organizacijom koja je konstantno napredovala”, ističe Andrijana Bojko, voditeljica projekata u Bubamari.

Cilj udruge je, nastavlja Bojko, kroz konstantni razvoj povećati kvalitetu usluga koja omogućuje socijalnu inkluziju osoba s invaliditetom u zajednici, a vizija je promijeniti svijest građana i istaknuti ravnopravnost osoba s invaliditetom u svakodnevnom životu.

“Udruga svojim djelovanjem podržava osobe s invaliditetom te njihove članove obitelji pri nastojanjima u ostvarenju svojih životnih potreba, bavi se aktivnim uključivanjem svojih članova u društvene sadržaje zajednice, kao i podizanjem kvalitete i neovisnosti života članova i njihovih obitelji, koordinira i potiče suradnju među članovima. Provedbu usluga koje pruža udruga Bubamara korisna je i obitelji osoba s invaliditetom jer osigurava individualiziran pristup korisnicima usluga te doprinosi rasterećenju skrbničkih obveza obitelji povećavajući njihovu ekonomsku aktivnost što izravno utječe na smanjenje nezaposlenosti u VSŽ. Možemo reći i kako se svojim dosadašnjim radom udruga pokazala relevantnom i aktivno je poticala i potiče značajne promjene u društvu”, ističe Andrijana Bojko.

Ponosni na projekte

Projekti su ono na što su u Bubamari posebno ponosni. Mnogi od njih dobro su poznati i široj javnosti baš kao Bubamarin Buba bar. Većina osoba s invaliditetom je nezaposlena, a projekt Buba bar radimo u ime članova Udruge koji imaju pravo na rad. Naša „super petorka“ već preko godinu dana marljivo vježbaju svoje vještine kako bi bili što uspješniji u serviranju najbolje kave s najtoplijim osmjehom. Naša misija je poboljšati kvalitetu života i potaknuti društvo na senzibilitet za potrebe osoba s invaliditetom. Buba bar doprinosi unapređenju razvoja lokalne zajednice i društva u cjelini te je dobio podršku grada Vinkovaca koji je ustupio prostor bivše vinkovačke kuglane za budući Buba Bar kao i drugih institucija, partnera, sponzora te građana. Radovi cijelog prostora su u završnoj etapi, a kuglana će biti dodatni sadržaj. Buba Bar je priča koju treba podržati!

Među projektima koji su možda manje poznati široj javnosti, a vrlo su važni svakako je projekt Interreg IPA CBC Croatia- Serbia 2014.-2020. u kojemu su partneri: Bubamara, nositelj projekta, Opća bolnica Sremska Mitrovica, Dom za starije i nemoćne Ilok i RRA Srem. Riječ je o projektu palijativne skrbi, jedinom takvom u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Kroz projekt je 800 starih nemoćnih osoba, osoba s invaliditetom i kroničnih bolesnika obuhvaćeno zdravstvenim i socijalnim uslugama razvijenima kroz projekt, a utemeljenima na zajednici, a 40 zdravstvenih djelatnika educirano je kroz CEPAMET program pri Medicinskom fakultetu u Zagrebu.

Takođe,u Bubamari posebno ističu i Erasmus+ projekt ABOVE – Abilities OnThe Move. ​Riječ je o velikom međunarodnom projektu u kojemu sudjeluju: ConseilDepartemental du Val-de-Marne (CD 94), Sveučilište u ParizuVal-de-Marne (Francuska), Municipality of Agii Anargiri – Kamatero(Grčka), ENSA (European Network of Social Authoritites), VenetoLavoro (Italija) i Udruga Bubamara. Projekt ABOVE ima za ciljostvarivanje partnerstva kako bi se razmijenile dobre prakse upodručju zapošljavanja osoba s teškoćama u području mentalnog zdravlja. Udruga Bubamara, inače, jedina je udruga iz Hrvatske koja se može pohvaliti članstvom u ENSA grupaciji koju čine članicedržave, županije i gradovi EU, a suradnja partnera omogućila je realizaciju nekoliko projekata koje financira Europska komisija.