28 C
Vinkovci
Utorak, 23. srpnja 2024.

Posjet Nacionalnom dispečerskom centru i Nuklearnoj elektrani Krško

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Na dvodnevnom stručnom studijskom putovanju ovaj su vikend bili članovi Kluba elektrotehnike računarstva i informacijske tehnologije Vinkovci.

Tridesetak članova ove udruge posjetilo je Nacionalni dispečerski centar u Zagrebu i Nuklearnu elektranu Krško.

Nacionalni dispečerski centar u Zagrebu, ističe predsjednik KERIT-a Igor Banovac, glavni je centar vođenja hrvatskog elektro-energetskog sustava koje je hijerarhijski organizirano i provodi se s tri razine, te se temelji na prihvaćenom ustroju vođenja “1+4”, odnosno na strukturi jednog glavnog centra prve razine vođenja i četiri centra druge razine vođenja.

“U jednoipolsatnoj prezentaciji rada NDC-a, dvoje iskusnih dispečera predstavili su sveobuhvatnost i važnost rada centra, čija je glavna zadaća kontinuirana i kvalitetna isporuka električne energije. Kako bi uspjeli u tome, konstantno prate relevantne parametre, usklađuju priljev energije iz obnovljivih i neobnovljivih izvora, a nerijetko surađuju, u energetskom smisli, i sa susjednim državama. Uz to, stalno sudjeluju u usklađivanju energetskih prilika unutar cijele EU”, ističe Banovac.

Drugoga dana putovanja članovi KERIT-a posjetili su Nuklearnu elektrani Krško.

“Dolazak u elektranu i prijava na recepciji tekla je uz velike mjere sigurnosti. Nakon kontrole na ulazu u predavaonici nas je primilo Saša Medaković, član uprave NEK te je nakon uvodnog pozdrava održao prezentaciju sa vrlo zanimljivim predavanjem. Članovi KERIT-a aktivno su sudjelovali postavljajući najraznovrsnija pitanja na koja su dobili jasne i precizne odgovore. Predavanje je obuhvatilo: izgradnju elektrane, sastavne dijelove, proizvodnju energije tijekom 40 godina, sustave upravljanja i druge detalje o radu Nuklearke”, ističe Igor Banovac.

Nakon predavanja uslijedio je i obilazak postrojenja Nuklearne elektrane Krško.

Dvodnevno stručno studijsko putovanje, ističu u KERIT-u, rezultiralo je novim spoznajama i velikim iskustvom za unapređenje vlastitih znanja.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno