8 C
Vinkovci
Srijeda, 29. ožujka 2023.

Posljednji singl s albuma Male laži grupe svemir je pjesma Snijeg

Više od autora

- vl promo-

Svemir (Snijeg, posljednji singl) [St]

Zagrebački rock band Svemir imao je zanimljivu godinu. Kroz 2016. izdali su album ‘Male laži’, upisali pozitivne reakcije publike i kritike, predstavili ‘Dunjinu pjesmu’, imali bliski susret s policijom i održali čak dvije promocije istog albuma. Dok ulaze u šestu godinu postojanja zatvaraju jedan krug i predstavljaju pjesmu ‘Snijeg’. To je peti i ujedno posljednji singl s albuma za čiju je video priču zaslužan Doringo.
‘Snijeg’ nije slučajno posljednja pjesma na albumu. Iako sadrži i pjesme drugačije tematike ili atmosfere, kroz cijele se ‘Male laži“ ipak najviše provlači lajtmotiv prolaznosti i krhkosti nekih bitnih stvari u životu: naših uvjerenja, životnih okolnosti, a osobito odnosa koje gradimo (i rušimo) s drugim ljudima.

Autorica glazbe je Zvonka Obajdin, na stihove Vjekoslava Majera.

‘Sve počinje već s pjesmom ‘Male laži’ koja otvara album, u kojoj sam ljuta i razočarana, objašnjava Zvonka, nastavlja se u sljedećoj ‘Iz daljine’ u kojoj se ta ljutnja pretvorila samo u tugu a provlači se dalje albumom kroz spektar raznih osjećaja koji nastaju kada se ne uspijevamo razumjeti s ljudima koji nam nešto znače. No osjećaji poput ljutnje, razočaranja ili tuge ne mogu trajati zauvijek i na kraju se ipak pomiriš sa svime, vidiš stvari iz malo šire perspektive, staviš točku na prošlost, ostaviš ju iza sebe, kreneš dalje, ili možda zapravo opet ispočetka – zatvori se krug. I to je tema ‘Snijega’.’ – zaključuje Zvonka.

Došlo je do promjene i unutar samog benda Svemir, nakon lijepih zajedničkih godina solo gitaristica Saša odlazi nekim drugim putovima, a Svemir će uskoro dobiti novog člana.


Pjesma ‘Snijeg’ tako na još jedan način označava zatvaranja poglavlja. Zatvara neke osobne priče, zatvara album, zatvara promociju albuma kroz singlove, i zatvara jedno bitno poglavlje u kojem su Saša i zvuk njene gitare bitno utjecali na zvuk samog Svemira.

‘Mi još ne znamo kakav će nam se novi krug sada otvoriti, kako će Svemir zvučati ili u kojem smjeru će se razvijati… Snijeg se topi, sve se topi, vidjet ćemo što će nas dočekati kad se otopi i dođe novo proljeće.’ – poručuju iz benda Svemir

Svemir je rock band čiji se stil naslanja na americanu ali i klasični zvuk gitarističkih rock bandova od Beatlesa do Pretendersa, a odlikuju ga zanimljivi  tekstovi Zvonke Obajdin kojoj su glavni motivi ljubav, prolaznost i svakodnevica.

SVEMIR: SNIJEG [2017]

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno