Domaća društva za osiguranje lani su prikupila, po prvi puta u povijesti, više od deset milijardi kuna zaračunate bruto premije što odgovara rastu od pet posto u odnosu na 2018., istaknuto je na brifingu za novinare Hrvatskog ureda za osiguranje.

Hrvoje Pauković, predsjednik Hrvatskog ureda za osiguranje istaknuo je kako za osiguravajućom industrijom jako dobra godina koju su društva završila s ukupnom prikupljenom imovinom od 46,5 milijardi kuna, što ih stavlja na treće mjesto u segmentu financijske industrije, odmah iza banaka i obveznih mirovinskih fondova.

Ukupna premija domaćeg osiguranja lani je iznosila 10,2 milijardi kuna, pri čemu je isplaćeno nešto više od šest milijardi kuna šteta. Najviše novca u Hrvatskoj tijekom godine potroši se na životna osiguranja (29 posto ukupne premije), obavezno auto osiguranje (22 posto premije) te kasko i ostala neživotna osiguranja po oko 12 posto svako.

„Unatoč dobrom i stabilnom rastu, Hrvatska je još uvijek na samom dnu Europske unije po izdvajanjima za osiguranja, posebice životna i osiguranja imovine, dok smo jedino u segmentu autoosiguranja bliži prosjeku razvijenijih zemalja, što je i posljedica lošijeg životnog standarda, ali i niske svijesti o osiguranje te vrlo loše financijske pismenosti“, istaknuo je Pauković.

Ono što posebno veseli je činjenica da se od Nove godine, zbog novog kruga porezne reforme, svim poslodavcima koji radnicima uplaćuju dopunsko i dodatno zdravstveno osiguranje od poreza na dohodak oslobađaju iznosi do 2500 kuna godišnje. HUO je tražio da se taj iznos podigne na neoporezivih 3000 kuna godišnje, no Ministarstvo financija je prihvatilo iznos od 2500 kuna, neovisno o iznosu dopunskog ili dodatnog zdravstvenog.

„Ovime se potiče poslodavce da ugovaranjem dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja viši zdravstveni standard zaposlenika te brže ostvarivanje prava na zdravstvenu zaštitu, ali i rasterećenje obveznog zdravstvenog osiguranja u financijskom i fizičkom smislu“, dodao je.