U Ministarstvu rada i mirovinskog sustava nastavljaju se pregovori između Vlade i sindikata javnih i državnih službi o sklapanju dodatka Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU), odnosno o osnovici za plaće i materijalnim pravima, poput božićnice i regresa. Prvi na redu bili su državni službenici i dogovor je – postignut.

“Načelni dogovor je postignut. Definirali smo iznos osnovice, dinamiku osnovice… Sindikati su imali preference da to bude nešto više, ali pregovori su se odvijali sa shvaćanjem situacije i sa željom za dogovorom. Zadovoljan sam postignutim dogovorom. Idući tjedan ćemo ga potpisat”, kazao je nakon sastanka s državnim službenicima ministar rada Josip Aladrović.

“Napravili smo kompromis. Povećanje materijalnih prava za policijske službe i državne službe”, kazao je Dubravko Jagić nakon sastanka. Boris Pleše, čelnik sindikata državnih službenika govorio je o konkretnom dogovoru koji su postigli. “Što se tiče dinamike isplate, odnosno povećanja osnovice, dogovoreno je da to bude 1.1., 1.6. i 1.10. 2020. kako bi kompletan iznos povećanja bio isplaćen tijekom 2020.”, rekao je Pleše.

“Tu je napravljen pomak prema zahtjevu sindikata. Vladin prijedlog je bio 1.7., a mi smo predlagali 1.6. pa smo se tu našli. Što se tiče božićnice i regresa, dogovorili smo se da oni budu po 1.500 kuna, dakle i božićnica i regres. Također, dogovorili smo da se otpremnina ne veže uz proračunsku osnovicu od 3.300 kuna kao što je to bilo dugi niz godina, već da se za obračuna za odlazak u mirovinu računa osnovica za obračun plaće, što će značiti relativno značajno povećanje za odlazak u redovnu mirovinu. Ako to prođe naša sindikalna tijela i Vlada potvrdi, onda vjerujemo da će to biti usvojeno”, pojasnio je Pleše.

Ministar Aladrović je, upitan o tome, je li to poruka sindikatima koji su u štrajku, odgovara: “Ja se vraćam na to da ne bih na ovaj način slao poruke. Mislim da ćemo te poruke slati na sastanku direktno. Mi smo ovdje postigli dogovor. Taj dogovor mora proći sndikalna tijela, ali vjerujem da smo postigli dogovor”.

“Dinamika i današnji sastanak je jedna od tema. Mi moramo zajednički gledati i pregovore o osnovici i koeficijente. Povećanje od 8 posto uz analizu koeficijenata, to je nešto o čemu mi želimo moramo i možemo razgovarati. Smatramo da je ponuda od 8 posto fer na neki način. Druga strana ne pokazuje ni volju za dijalogom, odnosno rješavanje problema. Ne želeći diskriminirati niti jedan od 11 sindikata koji sjede s nama za stolom, mi ćemo pokušati naći dogovor”, pojasnio je Aladrović.