Vlada i sindikati postigli su dogovor kojim se prekida štrajk u školama. Nastava, nakon 36 dana štrajka, počinje od utorka.

Prema neslužbenim informacijama, Vlada je prosvjetarima ponudila rast koeficijenata od ukupno 6 posto u tri navrata, ali samo za nastavno osoblje. Premijer Andrej Plenković izvijestio je da je na sastanku sa sindikatima postignut dogovor kojim se prekida štrajk u školama, a nastava počinje od utorka.

”Ponudili smo, i sindikati su prihvatili, da se u kontekstu povećanja koeficijenta napravi sljedeći trokorak: prvo je da se od 1. prosinca ove godine povećava za 3 posto. Drugo povećanje za dodatnih 1 posto će biti 1. lipnja. Dakle 3+1. Na taj način ćemo u 2020. doći do onoga što je Vlada nudila prije nekoliko dana – to je povećanje od 4 boda. Dodatno osiguranje će biti isplaćeno 1. siječnja 2021. godine”, objasnio je Plenković. U Vladinom paketu je i povećanje božićnice s 1.250 na 1.500 kuna, povećanje regresa s 1.250 na 1.500 kuna, dar za djecu s 500 na 600 kuna i povećanje otpremnine za oko 2.100 kuna.

Dodao je da će se kroz uredbu o koeficijentima riješiti i položaj tajnika, računovođa, ali i ravnatelja.

”U konačnici, želimo na razini Vlade usvojiti plan o rješavanju fenomena nasilja u školama te kroz promjene zakona riješiti problem anonimnih prijava koje izazivaju negodovanje i probleme za brojne nastavnike”.

Branimir Mihalinec rekao je da su s Vladom postigli ”dobro kompromisno rješenje”.

”Konačni cilj je onaj koeficijent 1,406 za visoku stručnu spremu koji će biti realiziran za godinu i mjesec dana. Time smo ispunili zajedničke ciljeve Vlade i sindikata. Riješili smo uredbu o koeficijentima i dogovorili sporazum za dodatke za nenastavno osoblje tako da će oni imati iste dodatke kao i nastavno osoblje. Svi u sustavu obrazovanja će jednako proći’ prihvaćanjem ovih sporazume“, rekao je Mihalinec. Na pitanje zašto su sindikati pristali da se nenastavnom osoblju povećavaju dodaci, a ne koeficijenti, rekao je da ”koeficijent nastavnog osoblja nosi koeficijenete svih u obrazovanju”. Dodao je da se o posljednjoj ponudi Vlade ne izjašnjavaju članovi sindikata jer su odluku o prihvaćanju donijela sindikalna tijela s obzirom na to da je Vlada ispunila njihove zahtjeve.

Premijer kaže da je kompromis postignut kroz činjenicu koja se cijelo vrijeme zanemaruje. ”Ovo je Vlada koja podiže plaće. Mirovine su se podigle, plaće u javnom sektoru su se podigle, privatnom. Vlada će sada za 23,1 posto povećati plaće u obrazovanju. Takvo povećanje plaće u mandatu jedne Vlade je nešto što ne treba biti predmet osuđivanja, nego racionalnog razmišljanja je li Vlada učinila iskorak prema sustavu obrazovanja. Ja mislim da je”, rekao je Plenković. Dodao je da su prosvjetari plaćama nezadovoljni već 16 godina, a sadašnja je Vlada pronašla način kako da problem riješi.

Premijer je rekao i kako će dani provedeni u štrajku učiteljima biti plaćeni, no da dani za nadoknadu propuštene nastave neće. “Ako je štrajk plaćen, onda je fer da nadoknada ne bude”, rekao je Plenković.